Mondige kankerpatiënt twijfelt meer

Kankerpatiënten die veel informatie opzoeken over de behandeling van hun ziekte, twijfelen achteraf vaker over de gekozen behandelwijze. Ook zijn zij minder tevreden over gesprekken die zij met hun arts voeren. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse gezondheidswetenschapper Liesbeth Timmermans heeft gedaan op de afdeling Radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.
Timmermans woonde ruim tweehonderd gesprekken tussen radiotherapeuten en patiënten bij. Een deel van de patiënten kwam voor een genezende behandeling, terwijl het andere deel zich liet bestralen om symptomen te bestrijden.

Volgens Timmermans hebben patiënten die bedreigende informatie over hun ziekte proberen te vermijden minder twijfels en zijn zij ook tevredener over hun behandeling. Overigens blijken radiotherapeuten een palliatieve behandeling veel uitgebreider te bespreken dan een op genezing gerichte aanpak. Timmermans heeft daar geen wetenschappelijke verklaring voor.

De gezondheidswetenschapper adviseert alle artsen een korte communicatietraining te volgen om patiëntgesprekken te kunnen voeren. Haar onderzoek wees uit, dat de informatie van artsen die een persoonlijk praatje weten te maken veel beter blijft hangen. "als een arts zijn gesprek begint met wat persoonlijke vragen en daarna medische informatie geeft, blijven de gegevens beter hangen.

Bovendien kan de therapeut met de persoonlijke informatie een beter individueel behandelplan maken. Overigens blijken hier degenen die veel opzoeken wel in het voordeel: zij profiteren meer van de steun en informatie van de dokter dan mensen die afwachtend zijn", aldus Timmermans.
10 okt 2007 09u06
Bron: De Morgen
zie ook rubriek