Gewicht weegt op pilgebruik, vrouwen grijpen naar andere middelen

Steeds meer vrouwen kiezen voor contraceptie en niet voor abortus. Wel groeit de bezorgdheid over hormonale contraceptiemiddelen gevoelig, zo bleek op het Congres van de Europese Gynaecologenvereniging.
Tot twintig jaar geleden kozen zowat alle vrouwen die contraceptie gebruikten voor de pil. Geruchten over de invloed van de hormonenbehandeling op de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van kanker doen steeds meer vrouwen naar andere middelen grijpen. In België gebruikt nu nog de helft van de vrouwen de pil, 10 procent een spiraaltje, 17 procent een condoom en daarna volgen de vaginale ring, de patch, het implantaat en het vrouwencondoom.

Op het gynaecologencongres weerlegden artsen het verband tussen hormoontherapie en kanker. Ook voor het hormoonspiraaltje is er momenteel geen reden om aan te nemen dat het onveilig zou zijn.

Volgens dokter Mireille Merckx van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en gynaecologie is het echter ook niet zozeer de gezondheid waar vrouwen zich zorgen over maken, maar wel hun gewicht. Uit een studie die Iraanse gynaecologen op het congres presenteerden, blijkt echter dat pilgebruik het gewicht jaarlijks slechts met 1 procent doet toenemen.

Omgekeerd heeft het gewicht ook een invloed op de werking van de pil. Bij meisjes met een gewicht van meer dan 70 kilo is de kans op zwangerschap 3,5 keer hoger dan bij meisjes met een lager lichaamsgewicht. Ook de patch stopt met werken bij gebruikers die meer dan 90 kilo wegen. Met een voortdurende stijging van het aantal zwaargewichten in de hele westerse wereld, halen steeds meer meisjes een lichaamsgewicht dat hormonale contraceptie tegenwerkt.

Een andere reden waarom vrouwen afhaken wat betreft hormonale behandelingen is volgens dokter Merckx omdat een leven zonder maandstonden steeds meer ingang vindt. "Medisch gezien is er ook geen enkele reden om wel nog bloedingen te krijgen. De enige reden waarom we nu nog maandelijkse bloedingen laten doorkomen is om jonge meisjes te laten aanvoelen hoe een normale cyclus is. Binnen enkele jaren zullen maandstonden tijdens de contraceptie echter passé zijn."
15 okt 2007 08u58
Bron: De Morgen
zie ook rubriek