Meer geld voor chronisch zieken

De Algemene Raad van het Riziv heeft maandag de begroting 2008 voor de gezondheidszorg goedgekeurd. Alles samen gaat het om een budget van 21,434 miljard euro. Daarin is 340 miljoen euro voorzien voor nieuwe initiatieven. Daarin dient 48 miljoen euro voor de bescherming van de chronische zieken en is een enveloppe van 83 miljoen euro toegekend aan de geneesheren en ziekenfondsen voor het sluiten van een Medicomut-akkoord voor volgend jaar.
Nadat de ministerraad vrijdag geen overeenstemming bereikte over het budget van het riziv, kwam paars maandag alsnog tot een vergelijk. Discussiepunt was een buffer van 380 miljoen euro. De liberalen wilden een engagement om aan 260 miljoen euro van die 380 miljoen euro niet te raken, tenzij het niet anders zou kunnen.

Minister van Sociale Zaken Didier Donfut stelde maandag op een toelichting van de begroting dat de 380 miljoen euro integraal deel uitmaakt van de begrotingsdoelstelling 2008 voor de geneeskundige verzorging - erin werd "gebetonneerd" - maar dat werd beslist het bedrag "voorlopig niet uit te splitsen". Daardoor wordt de groeinorm van 4,5 procent gerespecteerd die werd overeengekomen onder paars.

Het is aan de komende regering om die 380 miljoen euro samen met de Algemene Raad te besteden, luidde het. als de regering alsnog uit het budget wil halen, zal ze daarvoor een meerderheid moeten vinden binnen de Algemene Raad of moet dat via een wetswijziging. Ze zal er alleszins voor moeten uitkomen, stelde een medewerker van Donfut.

Binnen het budget voor nieuwe initiatieven gaat 48 miljoen euro naar de bescherming van chronische zieken. Dat gebeurt via een uitbreiding van het systeem van de maximumfactuur, die de uitgaven beperkt op het vlak van implantaten en die de bescherming van de chronische zieken vergroot.

Zestien miljoen euro is voorzien voor de verhoging van het jaarlijks forfait. Die dient voor de financiering van de verdubbeling van het forfait voor bepaalde categorieën, goed voor 250 tot 500 euro per jaar. Daarnaast komt er een vermindering van het remgeld voor geneesmiddelen met grote verpakkingen. Het maximale bedrag voor een doos geneesmiddelen waarvoor een generiek bestaat, vermindert van 15,9 naar 13,3 euro.

Daarnaast gaat 21 miljoen euro naar nieuwe initiatieven in de tandartsensector. Er komt een uitbreiding van de gratis tandzorgen voor kinderen tot vijftien jaar. Voor de kinesitherapie is 26 miljoen euro voorzien voor nieuwe initiatieven. De helft daarvan gaat naar de vermindering van het remgeld voor gewone prestaties. De bijdrage van de patiënt, die zowat 25 procent bedraagt, verlaagt daardoor naar vijftien procent.

Binnen de nieuwe initiatieven wordt voorts 34 miljoen euro besteed aan implantaten, enerzijds om het remgeld te verlagen, anderzijds om de transparante financiering van de sector te verzekeren. Een bedrag van 6,4 miljoen euro gaat naar een betere vergoeding van oorprothesen. Ook de terugbetaling van synthetische gipsverbanden wordt verhoogd.

De herfinanciering van de ziekenhuissector wordt voortgezet. Daartoe is een globale enveloppe van 48 miljoen euro vastgelegd. Daarnaast staat 40 miljoen euro genoteerd voor een betere kwaliteit van de verzorging en voor meer verpleegkundig personeel in de rusthuizen.

Donfut beschouwt de garantie op tariefzekerheid voor de patiënten als een topprioriteit. Daarvoor is een bedrag van 83 miljoen euro toegekend aan de ziekenfondsen en de representatieve artsenorganisaties met het oog op het sluiten van een akkoord 'geneesheren-ziekenfondsen' (Medicomut).
16 okt 2007 08u59
Bron: De Morgen
zie ook rubriek