Jubileumcongres Caritas Vlaanderen: “Zorgethiek doorheen delevensloop“

Caritas Vlaanderen viert zijn vijfenzeventigste verjaardag met een tweedaags congres over ‘Zorgethiek doorheen de levensloop’. De koepelorganisatie van christelijke gezondsheids- en welzijnsinstellingen wil zich daarmee profileren als partner in het maatschappelijk debat over ethiek.
De ethische profilering van Caritas Vlaanderen werd in het verleden het meest duidelijk in het euthanasiedebat waarin het haar leden-instellingen via een gefundeerd advies opriep versterkt te investeren in de ontwikkeling van de zogenaamde palliatieve filter, ter preventie van euthanasie. De ethische visieontwikkeling is in Caritas Vlaanderen structureel verankerd via de werking van de commissies voor ethiek van het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) en van het Vlaams welzijnsverbond. Beide commissies hebben sinds het midden van de jaren negentig vijftien ethische adviezen geformuleerd over uiteenlopende ethische onderwerpen waarmee hulpverleners op de werkvloer mee geconfronteerd worden.

Tijdens dit jubileumcongres gaat Caritas op zoek naar de ethische betekenis van zorg zoals deze verschijnt in de verschillende fasen van het menselijk leven waarin kwetsbaarheid verschijnt. Men zal zich concentreren op zorg voor het ongeboren leven, voor de ouderen onder ons, voor de personen met een handicap, voor de psychisch kwetsbare mensen en voor de terminaal zieken. Het congres staat onder de inhoudelijke leiding van professor Chris Gastmans, hoogleraar medische ethiek aan de K.U.Leuven en tevens als ethicus verbonden aan het VVI. “We zullen nagaan welke de dreigingen zijn die verbonden zijn aan afhankelijkheid, zoals eenzaamheid, gebrek aan respect, verlies van identeit, zelfvertrouwen en waardigheid, om hieraan op gepaste wijze het hoofd te kunnen bieden. We willen tijdens dit congres bouwstenen aanreiken voor een waarlijk zorgzame hulpverlening”, aldus Gastmans.

De zorgethische aanpak vormt de rode draad doorheen het congres. Uit het besef dat zorg een cruciale rol speelt in het menselijk leven, volgde de laatste jaren ook een grote aandacht voor de betekenis van zorg in het ethische denken. Zo ontstond zorgethiek, een ethisch perspectief dat vertrekt vanuit zorg als ethische waarde. Om zorg in de ethiek te laten functioneren is het nodig om de precieze betekenis van zorg op het spoor te komen. Wat is ethisch verantwoorde zorg? Hierop wil men tijdens het congres een antwoord formuleren. Hulpverleners en wetenschappers zullen zorgervaringen en –belevingen beschrijven via de resultaten van empirisch onderzoek: Hoe beleven ouders het zorgproces inzake prenatale diagnostiek? Wat verstaan ouderen onder waardigheid? Welke plaats heeft zorg voor rouwenden binnen de palliatieve zorg? Ethici zullen deze ervaringen en belevingen ethisch duiden en evalueren. Hoe kan beeldtaal aangewend worden als toepassing van zorgethiek in de ouderenzorg? Welke zorg-ethische grondslagen kunnen ontwikkeld worden binnen de gehandicaptenzorg? Hoe kunnen zorg-ethische keuzes in de geestelijke gezondheidszorg gemaakt worden?

“We willen een ethiek die de dialoog aangaat met de praktijk. Geen ethiek die vanuit abstracte theoretische principes de zorgpraktijk in een keurslijf probeert te duwen”, verklaart Gastmans. Caritas wil er met de thema’s op wijzen dat ethiek in alle fasen van het mensenleven en in alle aspecten van gezondheidszorg en welzijnszorg aan bod komt. De organisatie koos voor thema’s die relevant zijn voor de zorgpraktijk van alledag.

Het congres vindt plaats op 18 & 19 oktober in Auditorium Passage 44 te Brussel.
17 okt 2007 16u34
Bron: VVI
zie ook rubriek