Hartinfarct verhoogt risico op depressie en vice versa

Een depressie verhoogt het risico op een hartinfarct en vice versa. Die vicieuze cirkel kan volgens de Amerikaanse neuroloog Alexander H.Glassmann door een aantal studies van de voorbije jaren onderbouwd worden. Zoals Glassmann op het Europese neuropsychofarmacacongres in Wenen stelde, krijgen 17 tot 27 procent van de ziekenhuispatiënten met hartziekten tegelijkertijd een zware depressie.
Vicieuze cirkel
De onderzoeken tonen aan dat zich ten gevolge van een hartinfarct vaak doorbloedingsstoornissen ter hoogte van de kransslagader voordoen, waardoor depressies ontstaan, aldus Glassmann van de Columbia Universiteit in New York. Klinisch gezonde mensen die getroffen worden door een depressie, hebben anderzijds een hoger risico om in de loop van hun leven een hartinfarct of beroerte te krijgen. Wie na een eerste hartinfarct af te rekenen krijgt met een depressie, heeft volgens Glassmann ook drie keer meer kans op een tweede hartinfarct. Het verband kan meerdere oorzaken hebben.

Depressie
Bij depressieve mensen kan het zenuwstelsel verstoord raken en tot een hogere bloeddruk leiden, en dus tot een verhoogd risico op een hartaanval. Patiënten met psychische problemen zijn ook minder gemotiveerd om een gezonde levensstijl aan te nemen. En een depressie maakt dat hartpatiënten hun geneesmiddelen minder regelmatig innemen. Glassmann en zijn team konden in 2002 aantonen dat het sterftecijfer en het risico op een nieuw infarct bij hartpatiënten die een antidepressivum kregen gevoelig daalde.
17 okt 2007 08u55
zie ook rubriek