Elke dag seks verhoogt vruchtbaarheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het sperma van mannen die slechts sporadisch seks bedrijven van een mindere kwaliteit. Dat blijkt uit een studie van Australische vruchtbaarheidsspecialisten. Volgens deze vorsers wordt het sperma-dna hoogstwaarschijnlijk beschadigd als het te lang in het lichaam blijft, wat de mogelijkheid tot bevruchting doet dalen en het risico op een miskraam in de eerste weken van de zwangerschap doet stijgen. Die vaststelling is uiteraard belangrijk voor paren die beroep willen doen op een vruchtbaarheidsbehandeling.
mannen krijgen doorgaans de raad om zich gedurende enkele dagen van seks te onthouden voor ze een spermastaal afleveren voor de in-vitrofertilisatie. Tot nu toe werd aangenomen dat onthouding tijdens de drie tot zeven dagen de kwantiteit van het geproduceerde sperma ten goede kwam.

De Australische wetenschappers namen echter de kwaliteit van het sperma onder de loep bij ruim dertig mannen van wie de vrouwen niet zwanger waren geworden na de ivf-behandeling of die herhaaldelijk een miskraam kregen. Zij stelden vast dat de mannen die drie dagen geen seks gehad hadden, sperma produceerden met een hoog gehalte van dna-beschadiging. Na een week met iedere dag seks viel die beschadiging met een derde terug.

Kwaliteit

De kwantiteit was er weliswaar op achteruit gegaan, maar de kwaliteit was beduidend toegenomen, met als resultaat een grotere kans op gewenst vaderschap.
Vorser dr. David Greening van de ivf-kliniek in Sydney: “Veelvuldig ejaculeren beperkt dna-schade bij de meeste mannen.”

Zijn Britse collega dr. Allan Pacey van de Sheffield Universitity: “als sperma met een hoge regelmaat wordt geloosd, bevat het nieuwere en minder beschadigde cellen”.
17 okt 2007 09u22
zie ook rubriek