Fysieke beperkingen multiple sclerose voorspelbaar

Het is mogelijk om al in een vroege fase van de ziekte multiple sclerose (MS) te voorspellen welke fysieke beperkingen patiënten waarschijnlijk zullen ondervinden in de toekomst. Dat is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van revalidatiearts Vincent de Groot. Tot nu toe werd aangenomen dat het grillige verloop van de ziekte MS een dergelijke prognose onmogelijk maakt.
Bij het voorspellen van het verloop van de ziekte maakt de Groot gebruik van de neurologische verschijnselen en de mri-scan op basis waarvan de diagnose MS gesteld is. Daarnaast heeft hij in zijn onderzoek met 156 patiënten de prestaties bij dagelijkse activiteiten gemeten, zoals lopen, het gebruik van armen en sociale activiteiten. Uit het drie jaar durende onderzoek blijkt dat het vermogen van patiënten om drie jaar na de diagnose 500 meter te kunnen lopen, hun armen te kunnen gebruiken en het hebben van cognitieve problemen, zoals moeite met concentreren en geheugenproblemen, voorspeld kan worden.

Verder blijkt uit het onderzoek van de Groot dat circa veertig procent van de patiënten in de eerste jaren na het stellen van de diagnose al problemen heeft met het volhouden van sociale activiteiten, zoals het onderhouden van contacten met familie en vrienden, het uitvoeren van hobby's, en het volhouden van werk. Vermoeidheid, zich niet gesteund voelen door hun directe omgeving, en ziekteactiviteit verklaren deze problemen.
17 okt 2007 09u29