Wereldmenopauzedag

Brussel, BelgiŽ (18 oktober 2000) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) schat dat 1,2 miljard vrouwen in het jaar 2030 ouder zullen zijn dan 50. Een stijgend percentage van deze vrouwen mag verwachten meerdere decennia na de menopauze te blijven leven. Langer leven veronderstelt echter ook een dramatische toename van de incidentie van aandoeningen en letsels die in verband kunnen staan met het wegvallen van de oestrogenen op middelbare leeftijd. Vandaag, op de Wereldmenopauzedag, dringt de International Menopause Society (IMS) bij de landen erop aan om actieve stappen te ondernemen voor de educatie van vrouwen over de gevolgen van de menopauze voor de gezondheid.
"De Wereldmenopauzedag wil alle vrouwen in de kijker plaatsen. Het komt erop aan in te zien dat elke dag miljoenen vrouwen wereldwijd deze essentiŽle levensfase ingaan. Velen verstaan echter de menopauze nog niet, noch de weerslag ervan op de gezondheid", aldus Wulf Utian, MD, PhD, Voorzitter van de CAMS (Council of Affiliated Menopause Societies, Raad van Aangesloten Menopauzeverenigingen).

De Wereldmenopauzedag richt zich met haar boodschap tot elk land om de gezondheid in de menopauze tot een prioriteit te verheffen in het onderzoek- en gezondheidsbeleid om vrouwen te helpen de onaangename symptomen te voorkomen die de productiviteit en de levenskwaliteit kunnen schaden en om verder de incidentie van osteoporose, hartziekten, colon kanker en andere oestrogeengerelateerde ouderdomsziekten te verlagen.

Wat gebeurt er in de menopauze ?

Het lichaam van de vrouw stopt tijdens deze levensfase met de productie van oestrogenen. Dit veroorzaakt symptomen zoals opvliegers, vermoeidheid, vaginale droogheid, slapeloosheid. Oestrogeentekort werd voorts in verband gebracht met een aantal ernstige aandoeningen, onder meer osteoporose, hartziekten, maculadegeneratie (blindheid), tandverlies, colonkanker en cognitieve achteruitgang. Ziehier enkele feiten:

Opvliegers, soms met zweten en blozen, zijn de reactie van het lichaam op dalende oestrogeenspiegels. Tijdens een warmteopwelling, die typisch tussen 30 seconden en 5 minuten duurt, klopt het hart sneller en stijgt de lichaamstemperatuur. Pijnlijk seksueel contact door droog of dun vaginaweefsel kan het gevolg zijn van lage oestrogeenspiegels. De helft van alle vrouwen ouder dan 50 zal op ťťn of ander tijdstip een fractuur oplopen door osteoporose. Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van alle vrouwen niet weet dat de menopauze het risico op een hartziekte verhoogt. Hart- en vaatziekten - vooral hartaanvallen en beroerten - zijn vandaag echter wereldwijd de hoofdoorzaak van overlijden. Vrouwen in de menopauze lopen driemaal meer risico dan mannen om de ziekte van alzheimer te krijgen. Onderzoek suggereert dat het wegvallen van de oestrogenen een significante rol zou kunnen spelen.

"Tenzij wij er werk van maken om menopauzegebonden gezondheidsproblemen bij vrouwen aan te pakken, mogen wij een exponentiŽle toename verwachten van het aantal gevallen van hartziekten, osteoporose en ziekte van alzheimer, naarmate de wereldbevolking steeds ouder en vrouwelijker wordt", aldus Dr. Utian.
18 okt 2007 08u46
zie ook rubriek