Spuit waaraan jongen zich prikte bevat sporen van hiv-virus

ANTWERPEN - De spuit waaraan de 6-jarige Brandon Van Broeck zich zondag prikte in de tuin van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis, bevatte sporen van het hiv-virus. De kans dat het jongetje ook daadwerkelijk besmet is met het virus is echter bijzonder klein. Dat laat Renée Willems van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen woensdagavond weten in een persmededeling.
De spuit werd woensdag onderzocht in het labo op eventuele sporen van het hepatitis- en hiv-virus. De test voor het hiv-virus was positief. 'De kans dat hij ook effectief besmet is met het virus is echter bijzonder klein en kan geschat worden op minder dan 1 kans op 100', relativeert dr. Philip Maes, de behandelende geneesheer-specialist die de ouders woensdagavond op de hoogte heeft gebracht.

Zelfs al zou Brandon toch besmet zijn, dan is de behandeling met aidsremmers die hij nu krijgt zo afdoend, dat de kans dat het virus actief wordt, zo goed als nul is. 'We hebben de situatie dus onder controle', stelt dr. Maes.

De directie van het ziekenhuisNetwerk Antwerpen en meer bepaald die van het Stuivenbergziekenhuis betreurt het incident en leeft mee met de ouders en de familie van het jongetje. 'We zullen alles in het werk stellen om de ouders te helpen', zegt Mon Saelens, campusdirecteur van het ZNA Stuivenberg. Het kind wordt medisch gevolgd door een expert ter zake en krijgt gedurende een maand een gratis behandeling met aidsremmers.

Extra veiligheidsmaatregelen

Het ziekenhuis heeft na het incident extra veiligheidsmaatregelen genomen. De tuin aan de bezoekerscafetaria, waar Brandon de spuit vond, werd al twee maal per week grondig geïnspecteerd. Om de kans op gelijkaardige incidenten in de toekomst te vermijden, heeft de directie beslist om de controles op te voeren tot vier maal per week. Het hek aan de straatkant zal bovendien worden afgesloten met een zeil, zodat van op straat niets meer door het hek kan worden binnen geworpen.

De buurt van het Stuivenbergziekenhuis heeft te kampen met overlast door drugsgebruikers. De politie voert er regelmatig controles uit. Ook het ziekenhuis stelt volgens Renée Willems alles in het werk om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo werd er in de publieke toiletten in de inkomhal van het ziekenhuis blauwe verlichting geïnstalleerd. Druggebruikers die zich daar een spuit willen zetten, kunnen daardoor de aders in hun arm niet meer zien. In publieke ruimtes werden ook camera’s geplaatst.
18 okt 2007 09u07
zie ook rubriek