Veertig procent van patiŽnten met chronische darmontsteking is moe

PatiŽnten met de chronische darmontsteking IBD kennen afwisselend periodes van ontsteking en rust in de darm. Tijdens periodes zonder ontstekingsactiviteit klaagt veertig procent van de patiŽnten toch over vermoeidheid. Dat concludeert maag-, darm-, leverarts in opleiding Itta Minderhoud in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht. Het is voor het eerst dat de vermoeidheidsklachten bij IBD gekwantificeerd zijn. IBD staat voor inflammatory bowel disease en omvat de ziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
Minderhoud onderzocht via endoscopie de darmen bij 94 patiŽnten met de ziekte van crohn tijdens verschillende fasen van hun ziekte. Het blijkt dat ook patiŽnten zonder aanwijzingen voor darmontsteking last hebben van vermoeidheid en buikklachten. Daarom ontwikkelde ze een protocol om zonder een belastende endoscopie vast te stellen of patiŽnten een actieve ontsteking hebben. Laboratoriumonderzoek van ontlasting en bloed in combinatie met een dag het wc-bezoek bijhouden kan de aanwezigheid van ontsteking in de darm accuraat voorspellen. Dat is belangrijk omdat het geven van ontstekings≠remmende medicijnen zoals prednison tijdens de rustige fase van de ziekte geen zin heeft.


De oorzaak van klachten in afwezigheid van ontsteking is onbekend, maar wellicht is het zenuwstelsel van de darmen aangetast, suggereert Minderhoud. Door de chronische ontsteking zouden de darmzenuwen gevoelig blijven en leiden tot het Ďprikkelbare darm syndroomí of irritable bowel syndrome. Een aanwijzing hiervoor vond Minderhoud in een kleine afwijking in de beweeglijkheid van de twaalfvingerige darm na het toedienen van voedingsstoffen. De verminderde motoriek zou kunnen liggen in afwijkingen in de aansturende zenuwen. Ook zag Minderhoud in de dikke darm van patiŽnten met de ziekte van crohn, met klachten van het prikkelbare darm syndroom, afwijkingen in de boodschapperstof serotonine die zenuwcellen gebruiken om met elkaar te communiceren.


In Nederland lijden naar schatting 60.000 mensen aan de chronische darmontsteking IBD, de ziekte wordt meestal ontdekt tussen de 15 en 30 jaar. Veel voorkomende klachten zijn diarree, bloedverlies, gewichtsverlies en buikklachten.
18 okt 2007 09u31