Robotje maakt verstopte slagaders vrij op eigen kracht

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een microscopisch kleine robot ontwikkeld die als een krab op zes pootjes door onze bloedbaan loopt, 55 meter per week kan afleggen en bedoeld is om verstopte slagaders vrij te maken. Dat schrijft de Sunday Telegraph.
Op suiker in bloed
Het tuig, dat werd ontwikkeld door vorsers van de Chonnam Nationale universiteit in Zuid-Korea en nog geen millimeter groot is, haalt zijn energie uit de suiker in ons bloed, en heeft dus geen externe energiebron nodig. Zijn drie korte "voorpootjes" en de drie langere achterpoten zitten aan een rechthoekig lichaam en doordat de voorpoten korter zijn, buigen die naar binnen wanneer de hartspier zich samentrekt. Door de wrijving die dit veroorzaakt, beweegt de robot zich voorwaarts.

Bloedklonters oplossen
als het apparaatje eenmaal in een slagader is aangekomen, maakt het chemische stoffen vrij die de bloedklonters oplossen en op die manier wordt een potentiële bron van hartproblemen weggenomen en kunnen levens worden gered. Momenteel bestaat nog de kans dat het immuunsysteem van het lichaam de indringer te lijf gaat en de robot kan vernietigen voor die zijn werk heeft gedaan. Maar de Zuid-Koreaanse wetenschappers maken zich sterk dat ook dit risico kan worden weggenomen door van stamcellen natuurlijke cellen te maken.
22 okt 2007 08u55
zie ook rubriek