Implantatie aortaklep Europese primeur voor Aalsters Hartcentrum

In het Hartcentrum van het Onze Lieve Vrouwziekenhuis in Aalst zijn deze week voor het eerst in Europa drie succesvolle percutane aortaklepimplantaties uitgevoerd. De implantaties zijn uniek omdat ze gebeurden zonder dat het hart werd stilgelegd en via een haast onzichtbare incisie.
Met de nieuwe procedure is het niet langer nodig om bij patiŽnten met een vernauwing van de aortaklep in het hart een chirurgische ingreep te verrichten.

"Via de nieuwe techniek wordt een kunstklep bevestigd op een ballon die wordt ingebracht via de slagaders van de lies. Door de ballon op te blazen ontplooit de klep zich in de aorta, waardoor deze opnieuw verbreedt en er zo dus weer ongehinderd bloed kan doorstuwen", verduidelijkt dr. Bernard De Bruyne van de dienst Interventionele cardiologie.

"Bij de klassieke behandeling wordt de aortaklep heelkundig vervangen. Het borstbeen moet daarvoor opengesneden worden en het hart wordt stilgelegd door aansluiting op een hart-long machine. Bovendien is die ingreep bij bejaarde patiŽnten erg risicovol", zegt dr. Hugo Vanermen van de dienst Cardiovasculaire chirurgie.

'Inoperabel'

De nieuwe techniek is ook baanbrekend omdat sommige patiŽnten die vroeger als 'inoperabel' werden beschouwd, omdat een chirurgische ingreep te gevaarlijk zou zijn, wel in aanmerking komen voor de aortaklepimplantatie. Bovendien kunnen de patiŽnten een paar dagen na de ingreep alweer naar huis.

De drie succesvolle ingrepen die nu in het Hartcentrum van Aalst werden uitgevoerd, waren nog gratis vanwege een unieke partnership van het ziekenhuis met het bedrijf dat de nieuwe kunstklep op de markt brengt. "Maar dat gratis aantal is natuurlijk beperkt. Momenteel worden de kosten voor deze techniek, die kunnen oplopen tot 20 ŗ 30.000 euro, nog niet terugbetaald. Het is onze grootste zorg dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt", aldus De Bruyne.

Elk jaar worden er in BelgiŽ meer dan 2.000 aortaklepvervangingen verricht, vooral bij oudere mensen. Volgens de dokters van het Aalsters hartcentrum kan in de toekomst de meerderheid van de vervanging via de nieuwe procedure gebeuren.
22 okt 2007 09u01
Bron: De Morgen
zie ook rubriek