Vaccin tegen baarmoederhalskanker vanaf 1 november terugbetaald

Vrijdag 19 oktober 2007 verscheen in het Belgisch Staatsblad het Ministerieel besluit dat ervoor zorgt dat vanaf 1 november 2007 één van de vaccins tegen baarmoederhalskanker, het vaccin Gardasil®, wordt terugbetaald. Een gewone verzekerde die binnen de doelgroep valt, betaalt vanaf 1 november nog slechts 10,60 euro per vaccin, voor mensen met een WIGW-statuut (oa. weduwen, weduwnaars, invaliden, gepensioneerden en wezen) bedraagt de prijs slechts 7,10 euro per vaccin. Voor volledige vaccinatie is dit respectievelijk 31,80 en 21,30 euro.
Minister van welzijn, Volksgezondheid en gezin, Steven Vanackere vindt dit een belangrijke stap in de preventie van baarmoederhalskanker. Hij zal er in de volgende Interministeriële Conferentie bij zijn collega-ministers bevoegd voor Volksgezondheid op aandringen om dit vaccin op te nemen in de algemene vaccinatiekalender voor meisjes (vb. door vaccinatie in het eerste jaar secundair onderwijs vanaf volgend schooljaar). Dat zou dan ook betekenen dat het vaccin voor een nog af te spreken leeftijdsgroep volledig gratis wordt.

De minister vraagt aan de vaccinatoren om deze vaccinaties te willen registeren in Vaccinnet, ook al worden ze op dit moment nog niet gratis ter beschikking gesteld. De minister volgt hiermee het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

De minister benadrukt ook dat vaccinatie alleen niet volstaat. screening zal altijd belangrijk blijven, onder meer omdat niet alle types van het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, door het vaccin worden voorkomen. Om vroegtijdig letsels van de baarmoederhals op te sporen die eventueel kunnen leiden tot baarmoederhalskanker, is het aanbevolen dat vrouwen van 25 tot 64 jaar zich om de 3 jaar hiervoor laten onderzoeken en een uitstrijkje laten nemen.

Wie komt in aanmerking?
De mogelijkheid voor terugbetaling van gardasil® gaat in vanaf 1 november 2007 voor vaccins die voorgeschreven worden voor meisjes die op het ogenblik van de eerste toediening minstens 12 jaar maar nog geen 16 jaar zijn. Dit betekent dus concreet dat deze terugbetaling geldt voor alle meisjes van 12 tot en met 15 jaar. Meisjes die ouder zijn en al een eerste vaccin kregen vóór hun 16de verjaardag, zouden dus ook in aanmerking kunnen komen. Een volledige vaccinatie bestaat uit drie dosissen.

Welk vaccin?
Voorlopig geldt de terugbetaling alleen voor het vaccin gardasil® en niet voor het recent op de markt gekomen tweede vaccin tegen hpv, Cervarix®.

Hoeveel kost het vaccin Gardasil® dan nog?
Een gewone verzekerde betaalt vanaf 1 november nog slechts 10,60 euro per vaccin, voor WIGW bedraagt de prijs slechts 7,10 euro per vaccin. Voor volledige vaccinatie is dit respectievelijk 31,80 en 21,30 euro.

Hoe wordt de terugbetaling geregeld?
Het vaccin is op voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. De voorschrijvende arts moet de nodige bijkomende informatie op het voorschrift vermelden, zoals dit in de tekst van het ministerieel besluit is opgenomen. Voor terugbetaling via het riziv moet de arts voor de tweede en derde dosis de vorige vaccinatiedatums vermelden.
22 okt 2007 09u41
meer over
zie ook rubriek