Slachtofferbegeleiding is een prioriteit

Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, Steven Vanackere, is allerminst van plan om het beleid dat er op gericht is om het slachtoffer centraal te stellen en de slachtofferbeleving bij gedetineerden ingang te doen vinden, stop te zetten. De minister heeft eerder al aangegeven dat hij van slachtofferbegeleiding en slachtofferbejegening een prioriteit maakt. Zo gaf hij enkele weken geleden al meer middelen aan de vzw Suggnomé, een organisatie die herstelgerichte dader-slachtoffer bemiddeling aanbiedt in het kader van de strafuitvoering. Eerder dit jaar werd het herstelgericht werken met minderjarigen daders met meer dan 70 VTE versterkt.
De berichten die in verschillende kranten zijn verschenen als zou hij de financiering van het project dat in de gevangenis diepgaand werkt met gedetineerden rond slachtofferbeleving stopzetten, zijn dus niet correct. De minister is vast van plan om de omkadering van de huidige 1,9 voltijdse eenheden, die de expertise opgedaan tijdens het proefproject verder zullen ontwikkelen, verder te financieren.

De bedoeling van het project was om de slachtofferdimensie binnen in de leefwereld van de dader te brengen. Die kan dan nadenken over de impact die zijn misdrijf heeft gehad op het leven van zijn slachtoffer. Die inleving kan een bijdrage zijn voor het groeiproces van de gedetineerden.

Tijdens een vergadering vandaag op het kabinet van minister Vanackere is duidelijk gebleken dat, zowel het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, die het proefproject Slachtoffer in Beeld de afgelopen jaren omkaderde, als de CAW's vinden dat het Steunpunt niet de ideale plaats was om deze begeleiding te organiseren.

Minister Vanackere zal dan ook op zeer korte termijn duidelijk maken binnen welke structuur hij de begeleiding van gedetineerden zoals uitgewerkt in het project Slachtoffers in Beeld verder wil verankeren.
23 okt 2007 09u12
meer over
zie ook rubriek