Dokters roepen homo's op om sperma te doneren

Omdat er een tekort aan spermadonoren dreigt, roept de Holebifederatie haar leden op om sperma te doneren. Dat staat te lezen in ZiZo, het magazine van de Holebifederatie.
In het artikel lichten embryologe Ingrid De Pauw en dokter Ingrid Inion (AZ Middelheim) een van de gevolgen toe van de recente 'wet op de medisch begeleide voortplanting'. Die wet, daterend van juli 2007, bepaalt dat één donor slechts zes verschillende vrouwen mag zwanger maken.

Door de nieuwe wet kunnen fertiliteitscentra volgens de deskundigen een aantal van de gedoneerde spermastalen niet meer gebruiken. Ze voorspellen een tekort aan donoren en wachtlijsten voor kunstmatige inseminatie met donorsperma.

Daarom roepen ze homo's op op sperma te doneren. "Homomannen kunnen zelf geen kinderen krijgen en zijn daarom misschien meer geneigd om te doneren", aldus Ingrid Inion. Ook lesbische koppels kunnen homomannen in hun vriendenkring aansporen om zaad te doneren, luidt het.

ZiZo vermeldt voorts ook dat het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven nog steeds weigert om lesbiennes te insemineren met donorsperma.
25 okt 2007 09u23
Bron: De Morgen
zie ook rubriek