1.020.400 euro voor opvang verkeersslachtoffers

In 2006 kwamen in Vlaanderen 540 mensen om in het verkeer. 4.616 personen raakten ernstig gewond en 37.258 mensen raakten licht gewond in een verkeersongeval. Naast de impact op iemands lichamelijke mogelijkheden, laten de gevolgen van een verkeersongeval zich ook voelen op emotioneel, materiaal, sociaal, relationeel en professioneel gebied. Slachtoffers en hun omgeving worden geconfronteerd met juridische, praktische en financiële vragen die de last van het ongeval verzwaren. Om slachtoffers en hun omgeving de gepaste begeleiding, verzorging en opvang te verzekeren voor hun lichamelijke, emotionele en sociale behoeften, investeert minister Vanackere 1.020.400 euro in de begeleiding van verkeersslachtoffers en kinderen die slachtoffer zijn.
Voor de verbetering van de opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers, komen er bij de diensten slachtofferhulp van de autonome caw's (centra voor algemeen welzijnswerk) 14 nieuwe voltijdse medewerkers extra bij. Minister Vanackere voorziet hiervoor een subsidiebedrag van 677.579,84 euro extra op jaarbasis. De caw's zullen een ploeg van trajectbegeleiders opleiden om verkeersslachtoffers bij te staan na het verkeersongeval.

Minister Vanackere wil de specifieke aandacht voor minderjarige slachtoffers van (verkeers-) geweld inbouwen in de diensten slachtofferhulp. Hij zal daarom het project voor de opvang van kinderen die slachtoffer zijn van een schokkende gebeurtenis integreren in de diensten slachtofferhulp. Hij investeert hiervoor 241.992,80 euro op jaarbasis. De diensten slachtofferhulp zullen kinderen die slachtoffer zijn volgens aangepaste methodieken hulp bieden. Ook zullen zij scholen en verenigingen ondersteunen zodat deze kinderslachtoffers zelf kwalitatief kunnen opvangen.

Minister Vanackere wil het inschakelen van vrijwilligers bij slachtofferhulp stimuleren. Momenteel ontvangen de CAW's geen financiële tegemoetkoming voor de kosten verbonden aan de vrijwilligerswerking, zoals kosten gemaakt door de vrijwilligers voor de verplaatsing naar slachtoffers, voor telefonische contacten, voor de rekrutering en opleiding van vrijwilligers. Voortaan zullen de CAW's hiervoor een subsidie van 100.000 euro op jaarbasis ontvangen. Naast de ondersteuning van de huidige vrijwilligerswerking, zal deze subsidie eveneens toelaten de vrijwilligerswerking verder uit te bouwen, zodat vrijwilligers kunnen worden ingeschakeld in de opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers.
26 okt 2007 14u03
meer over
zie ook rubriek