Aandoening perifeer vaatlijden treft 350.000 Belgen

In ons land lijden ongeveer 350.000 mensen aan perifeer arterieel vaatlijden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar kan pijn in de kuit bij het wandelen hierop wijzen. Twee derde van die mensen lijdt aan de ziekte zonder het te weten. Daarom start vandaag een campagne ter preventie van de ziekte onder leiding van een werkgroep Belgische specialisten, in samenwerking met de vzw Gezondheid en Preventie en de Belgische Cardiologische Liga.
Risico hartinfarct
Vanaf morgen rijdt een bus naar acht grote steden in België om risicopersonen uit te nodigen en zich te laten testen. De aandoening van de perifere slagaders vermenigvuldigt het risico op een hartinfarct met vier en het risico op een beroerte met drie. Geschat wordt dat twee derde van de patiënten niet of onvoldoende wordt behandeld. "Zonder behandeling hebben de patiënten die door deze sluipende ziekte getroffen worden, een risico van tot zelfs 50 procent om binnen 10 jaar te sterven", aldus professor Dennis Clément van de Universiteit Gent.

Bloedstroom gehinderd
Een sensibilisering van de bevolking en een mobilisatie van de artsen zouden kunnen bijdragen tot een aanzienlijke daling van de cardiovasculaire mortaliteit in België, zo zegt de werkgroep Belgische specialisten. Perifeer vaatlijden is een aandoening te wijten aan een progressieve vernauwing van de perifere slagaders, waardoor de bloedstroom gehinderd of zelfs volledig geblokkeerd wordt.
26 okt 2007 09u04
zie ook rubriek