Minister Vanackere opent website met tips voor informele kinderopvang door ouders tijdens schoolvakanties

Op vraag van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, heeft Kind & Gezin enkele speciale webpagina’s uitgewerkt met informatie voor ouders die de opvang van hun kinderen tijdens schoolvakanties onderling willen organiseren. Naast de mogelijkheden die kinderopvangvoorzieningen, gemeenten (bv. speelplein- of jeugdwerking) en private initiatiefnemers (bv. sportverenigingen) bieden, organiseren ouders ook onderling dikwijls opvang voor elkaars kinderen.
Dergelijke afspraken groeien vaak spontaan. Via schoolactiviteiten, feestjes of gewoon aan de schoolpoort leer je andere ouders kennen. Al snel help je elkaar naar aanleiding van activiteiten van de kinderen.



De opvang bij vriendjes, buren of familie wordt dan beurtelings georganiseerd. Dit wordt geregeld terwijl men rekening houdt met het werkregime van de betrokken ouders. Soms gaat het om nog heel jonge kinderen. Elke ouder kent uiteraard zijn eigen kind, maar als er andere kinderen bij zijn kunnen er nieuwe praktische vragen gesteld worden. De nieuwe pagina’s op de website van Kind en gezin geven een antwoord op deze vragen. Om deze opvang vlot te laten verlopen staan op de website tips over:
  • Hoe samen de kinderen opvangen
  • Nuttige tips op het vlak van veiligheid en gezondheid
  • Voorbeelden van spelletjes aangepast aan de leeftijd
  • Tips hoe je met kinderen kunt omgaan
  • Ideeën voor de ruimtes, de inrichting, het speelgoed
  • Informatie over verzekeringen en eventuele verplichtingen
  • Waarop moet je letten als je veel kinderen opvangt.


De informatie staat op:
gezin.be/Themas/Kinderopvang/tipsvooropvangdoorouders/default.jsp>http://www.kindengezin.be/Themas/Kinderopvang/tipsvooropvangdoorouders/default.jsp
30 okt 2007 08u41
meer over
zie ook rubriek