Nieuwe groepstherapie voor seksueel misbruikte pubers

Het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht heeft een nieuwe groepstherapie (STEPS) ontwikkeld, voor pubermeiden die zijn aangerand of verkracht en hun ouders. STEPS is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en heeft als doel PTSS-klachten te verminderen.
Hoewel de nieuwe vorm van therapie ook individueel kan worden toegepast, blijkt de therapie makkelijker te volbrengen in groepsverband. STEPS bestaat uit acht bijeenkomsten voor vier slachtoffers. De belangrijkste onderdelen zijn informatie vanuit artsen en politie, het schrijven en praten over het trauma en oefeningen om vermijdingsgedrag te voorkomen. ouders worden bij de therapie betrokken in een parallelle oudergroep, die zes keer samen komt, waarin zij leren de stressreacties van hun dochter en zichzelf te begrijpen. Ook ontvangen de ouders adviezen hoe zij hun dochter het beste kunnen steunen bij het verwerkingsproces.
In het UMC Utrecht hebben inmiddels acht groepen aan de therapie deelgenomen. Alle deelnemers hebben de therapie volledig afgerond en de klachten van de slachtoffers waren direct na de behandeling verminderd. Een half jaar na STEPS bleken de klachten nog verder afgenomen.
Behalve in Utrecht wordt de therapie ook in het Psychotraumacentrum GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen in Alphen aan de Rijn en Leiden uitgevoerd.
30 okt 2007 17u21
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek