Minister ontdekt Ruilopvang

Via een persbericht laat Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, weten dat er nu op de website van Kind & Gezin tips voorhanden zijn die ouders kunnen helpen om elkaars kinderen op te vangen. Een lovenswaardig initiatief, maar de Raad van Ouders van de Jeugdhulp vraagt zich af wat er zo nieuw aan is. De ROJ promoot al enkele jaren Ruilopvang.
Wat is ruilopvang?


Ruilopvang is een concept ontwikkeld door de vzw ROJ om een hiaat in de opvang van kinderen op te vullen. Vooral werkzoekenden en vrouwen met een laag inkomen vallen uit de boot van de reguliere kinderopvang. Met dit concept voor flexibele kinderopvang wil de vzw ROJ de kansen op tewerkstelling voor deze vrouwen verhogen en tegelijkertijd via de sociale tewerkstelling mensen als 'ruilopvangcoördinator' aan werk helpen.


Ruilopvang is een georganiseerde vorm van het opvangen van kinderen (van 0 tot 15 jaar) in ruil voor het laten opvangen van kinderen door een andere (groot)ouder. Het specifieke aan ruilopvang is dat alles gebeurt met gesloten beurs. Er wordt opvangtijd uitgewisseld op een lokale markt van vraag en aanbod. De lokale ruilopvangcoördinator leidt alles in goede banen. Hij of zij zorgt voor bekendmaking van de vraag en aanbod, via aanplakbrieven, kleine annonces en uiteraard ook via de website Het.Ouder.Net.


Binnenkort komt er een speciale website (Het.Ouder.Net) waarop je je zal kunnen aanmelden als kandidaat ruilopvangouder. Er komt ook een persoonlijke pagina waarop je 'credits' (dat zijn de uren die je nog tegoed hebt of verschuldigd bent) zullen bijgehouden worden.




Ruilopvang is een vorm van informele kinderopvang. Er is geen officiële controle en toezicht. De ouders dienen elkaar dus te kunnen vertrouwen.

Om dit vertrouwen in de hand te werken zal de lokale ruilopvangcoördinator enkele essentiële gegevens van de ouders dienen op te vragen. Daarnaast is er ook een reglement waaraan elke deelnemende ouder zich dient te houden. De ouders kunnen ook voorwaarden stellen aan de ruilopvangouders (bijvoorbeeld niet-roker zijn). Hoe strenger ze deze voorwaarden stellen, hoe moeilijker een 'matching' zal gevonden worden.

Ruilopvang is in principe voor iedereen toegankelijk; enkel het lidmaatschap van de vzw ROJ is vereist (>> aansluitingsvoorwaarden). Toch richt ruilopvang zich hoofdzakelijk naar gemeenten waar er onvoldoende reguliere kinderopvang beschikbaar is en/of waar ouders niet voor reguliere kinderopvang in aanmerking komen.

Informatie verstrekt door de Raad van Ouders van de Jeugdhulp vzw. www.oudersenjeugdhulp.be
30 okt 2007 08u39
zie ook rubriek