Verminderde werking kleine bloedvaten kan grote gevolgen hebben

Dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk en insuline-overgevoeligheid (diabetes type II) gecombineerd voorkomen, heeft mogelijk te maken met een verminderde werking van de kleine bloedvaten. Door een slechtere werking van deze bloedvaten kan er minder insuline en suiker bij de spiercellen komen waardoor insulineresistentie zou kunnen ontstaan.
Daarnaast verhoogt een afgenomen werking van de kleine bloedvaten' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedvaten de weerstand waartegen het hart pompt en daarmee ook de bloeddruk. Internist in opleiding Renate de Jongh laat in haar promotie-onderzoek zien dat mensen met overgewicht een verminderde werking van de kleine bloedvaten hebben. Dit verklaart mogelijk het voorkomen van insulineongevoeligheid en hoge bloeddruk bij overgewicht.

Het ophelderen van mechanismen die ten grondslag liggen aan het gezamenlijk voorkomen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan ons verder helpen bij het behandelen of zelfs voorkomen van hart- en vaatziekten. Renate de Jongh onderzocht een mogelijke rol voor de werking van de kleine bloedvaten (de microcirculatie) als onderliggend mechanisme. Behalve dat mensen met overgewicht inderdaad gekenmerkt worden door een verstoorde werking van de microcirculatie, zijn ook de directe bloedvatverwijdende effecten van insuline op de microcirculatie afgenomen.

Mogelijk zijn verhoogde vrije vetzuurspiegels in het bloed van mensen met overgewicht hiervoor (deels) verantwoordelijk. Verlaging van de vetzuurspiegels verbetert namelijk zowel de werking van de microcirculatie als de gevoeligheid voor het hormoon insuline bij mensen met overgewicht. Bij slanke mensen zorgt een verhoging van de vetzuurconcentraties in het bloed voor een verslechtering van zowel de werking van de microcirculatie als de insulinegevoeligheid.

Kortom, het onderzoek van De Jongh ondersteunt de theorie dat een verminderde werking van de kleine bloedvaten een schakel is tussen overgewicht, ongevoeligheid voor het hormoon insuline en hoge bloeddruk.
09 nov 2007 09u59
zie ook rubriek