Gebitsprothese kan leiden tot mondgezondheidsproblemen en gewichtsverlies

Uit de richtlijn “Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen” blijkt dat het dragen van een gebitsprothese kan leiden tot mondgezondheidsproblemen en zelfs gewichtsverlies. Dit concluderen verpleeghuisartsen/sociaal geriaters en tandartsen na bestudering van de literatuur.
In de richtlijn wordt artsen aanbevolen om patiënten met een gebitsprothese minstens eenmaal per jaar door een tandarts te laten controleren. Daarnaast is het raadzaam bij gewichtsverlies na te gaan of de gebitsprothese goed past. De richtlijn “Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen” zal vandaag tijdens een congres voor zorgverleners en – management worden gepresenteerd.


In de laatste decennia is de mondzorg in Nederland sterk verbeterd. Daarom is te verwachten dat het aantal cliënten met een (deels) eigen gebit in zorginstellingen zal toenemen. Voor een goede mondverzorging zijn mensen in instellingen vaak afhankelijk van hulpverleners om hen heen. Bij de inrichting van het zorgproces vraagt dit aandacht. Op dit moment is de mondverzorging in de dagelijkse zorgpraktijk nog te weinig een vanzelfsprekendheid.


Daarom heeft de NVVA, op verzoek van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), een multidisciplinaire richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen ontwikkeld. De richtlijn is met betrokkenheid van relevante partijen, zoals tandartsen, tot stand gekomen en beschrijft hoe de mondgezondheid geoptimaliseerd worden. Daarnaast is voor alle betrokken zorgverleners de brochure ‘Mondzorg & de rol van verzorgenden en verpleegkundigen’ verschenen. De verwachting is de dat richtlijn Mondzorg onderdeel uit zal gaan maken van het “Kwaliteitskader Verantwoorde zorg”.


Voor het ondersteunen van de toepassing in de praktijk start de NVVA in februari 2008 een begeleidingstraject voor de implementatie van de richtlijn. De richtlijn is te downloaden van www.verpleeghuisartsen.nl
12 nov 2007 09u09
zie ook rubriek