Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 9 november 2007

Op voorstel van minister Steven Vanackere: De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een aantal provisionele kredieten binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
De Vlaamse Regering ondertekende eind april een samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel Hoofdstad over de hulpverlening aan jongeren. Ze keurde meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat met het samenwerkingsakkoord instemt. Dit samenwerkingsakkoord maakt de inschakeling mogelijk van de instellingen en diensten die onder de bevoegdheid vallen van de Franse en Vlaamse Gemeenschap. Wat betreft de Vlaamse Gemeenschap houdt dit concreet in dat de sociale dienst van de Vlaamse Gemeenschap bij de jeugdrechtbank van Brussel kan worden ingezet met inbegrip van de door de Vlaamse Gemeenschap erkende voorzieningen en gesubsidieerde projecten in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd en ingediend bij het Vlaams Parlement.

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over de normen voor de brandpreventie in de voorzieningen voor kinderopvang. Dit besluit bundelt drie aparte besluiten en zorgt er voor dat de normen voor alle voorzieningen voor groepsopvang gelijk zijn. Voor de voorzieningen die niet onder het toepassingsgebied van de federale basisnormen vallen, worden minimumvoorwaarden opgelegd. Preventieve maatregelen en evacuatie zijn prioritair. De bevoegde minister wordt gemandateerd tot uitvoering van de formaliteiten die voorgeschreven zijn door een Europese richtlijn die een informatieprocedure voorziet. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de beheersovereeenkomsten met respectievelijk het Agentschap jongerenwelzijn en het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Beide overeenkomsten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de Zorgverzekering. De wijziging houdt in dat ook personen die verblijven in een voorziening gevestigd in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie of de Franse Gemeenschap, tenlastenemingen kunnen genieten in het kader van de zorgverzekering. Dit zonder dat de voorziening een individuele overeenkomst houdende gelijkstelling met een door de Vlaamse Gemeenschap erkende voorziening moet afsluiten.
12 nov 2007 10u03
meer over
zie ook rubriek