Brandveiligheid op gelijke wijze gegarandeerd voor alle kinderen in kinderopvang

Brandveiligheid op gelijke wijze gegarandeerd voor alle kinderen in kinderopvang

Momenteel hebben erkende kinderdagverblijven, voorzieningen voor buitenschoolse opvang en mini-crèches in Vlaanderen een verschillende regelgeving inzake brandveiligheid. Vandaag heeft de Vlaamse Regering op vraag van minister Steven Vanackere het ontwerpbesluit over de normen voor preventie van brand in de voorzieningen voor kinderopvang principieel goedgekeurd. De drie bestaande regelgevingen worden nu vervangen door één enkel besluit. Ook de zelfstandige kinderdagverblijven, die tot nu toe geen specifieke regelgeving over brandveiligheid hadden, worden opgenomen in het ontwerp van besluit.
Hiermee is veiligheid van de kinderen overal op een gelijkaardige manier gegarandeerd, ongeacht of het kind wordt opgevangen in een erkend kinderdagverblijf, een initiatief voor buitenschoolse opvang of een zelfstandige voorziening. De normen voor alle voorzieningen voor groepsopvang (opvang van 9 of meer kinderen) zullen gelijk zijn en enkel afhankelijk van de aard en omvang van het risico.



Het was nodig om de normen voor de diverse voorzieningen beter op elkaar af te stemmen. De voorzieningen ondervonden bij toepassing van de verschillende regelgeving immers problemen om in de praktijk aan de normen te voldoen.

Er bestond onduidelijkheid over de toepassing van de verschillende besluiten. De brandweerdiensten die een voorziening controleren, moesten soms navraag doen over welk soort van voorziening het gaat, (een erkend kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang of een zelfstandige voorziening) en welk van de drie besluiten zij op die voorziening moesten toepassen. Maar ook voor de voorzieningen zelf was het vaak niet duidelijk welke regelgeving op hen van toepassing is.

De bestaande structuren waren bovendien vaak niet aangepast aan de vereisten, waardoor de voorzieningen zware kosten moesten maken, wilden zij toch aan de normen voldoen.
12 nov 2007 10u03
meer over
zie ook rubriek