Kunstmatige babymelk met pre- en probiotica in opmars

De klassieke kunstvoeding is een mengsel op basis van koemelk. Niet omdat koemelk erg op moedermelk lijkt, maar omdat die ruim voorhanden is. Een belangrijk verschil tussen beide is het gehalte aan oligosachariden. Dat zijn onverteerbare suikers die zorgen voor een gezonde darmflora met veel bifidobacteriën.
Moedermelk bevat 130 soorten oligosachariden, koemelk slechts enkele sporen ervan. Fabrikanten van kunstvoeding zochten naar een manier om het verschil weg te werken. De ene firma kiest oligosachariden (prebiotica), de andere levende bifidobacteriën (probiotica). Wetenschappelijke studies suggereren dat pre- en probiotica heel wat gunstige effecten hebben, zoals een hogere immuniteit en minder kans op allergie.

Kinderarts professor Yvan Vandenplas in Bodytalk: "Het enige wat duidelijk werd aangetoond, is dat pre- en probiotica een darmflora doen ontstaan die erg lijkt op die van borstgevoede baby's met een vlotte, vrij vloeibare stoelgang. Dat pre- en probiotica ook het afweersysteem versterken is mogelijk, want een gezonde darmflora helpt onrechtstreeks bij de ontwikkeling van immuniteit. Eén op vier darmcellen is namelijk een immunologische cel."

Harde bewijzen voor een afweerverhogend effect zijn er echter niet. We mogen daarom niet vergeten dat behalve oligosachariden ook andere bestanddelen van moedermelk de ontwikkeling van onze darmflora en immuniteit beïnvloeden. Maar omdat pre- en probiotica de darmflora van borstgevoede kinderen nabootsen en geen schadelijke neveneffecten hebben, is er geen bezwaar om ze toe te voegen aan de klassieke kunstvoeding.
13 nov 2007 08u54
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek