Geneesmiddelenagentschap waarschuwt voor vermageringsproduct

Mensen die in het bezit zijn van het vermageringsproduct Zhen De Shou Fat Loss mogen deze niet innemen, zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De capsules bevatten namelijk twee keer zo veel sibutramine als maximaal toegestaan.
Zhen De Shou wordt voorgesteld als een voedingssupplement op basis van planten uit China, zegt het fagg. Analyses op onderschepte dozen van het middel hebben echter aangetoond dat er in de capsules sibutramine aanwezig is in een hoge dosis. Dat mag niet, want sibutramine mag in België alleen op medisch voorschrift afgeleverd worden. De voedingssupplementen zijn echter te koop zonder voorschrift.

Bovendien is de dosis sibutramine in het vermageringsproduct veel te hoog. Elke capsule van Zhen De Shou bevat hoeveelheden sibutramine die twee keer zo hoog zijn dan de maximaal aanbevolen dagelijkse dosis. De inname ervan is gevaarlijk voor personen met hart- of vaataandoeningen. Het middel kan ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Daarom zegt het Geneesmiddelenagentschap dat de capsules niet ingenomen mogen worden. Wie in het bezit is van het product, wordt verzocht zijn behandelende arts in te lichten en de niet gebruikte capsules naar de apotheek terug te brengen, zodat ze vernietigd kunnen worden.

Tot slot waarschuwt het fagg ervoor dat men voorzichtig moet zijn wanneer men gezondheidsproducten aankoopt via het internet. De distributiekanalen die gebruikt worden via het internet blijken namelijk vaak niet de reguliere kanalen te zijn die worden gecontroleerd. Daardoor kunnen dergelijke situaties als deze ontstaan.
14 nov 2007 08u56
meer over
zie ook rubriek