Vanackere investeert 214.000 euro extra in borstkankeronderzoek

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere trekt in 2007 214.000 euro extra uit voor het opsporen van borstkanker. Vlaanderen telt vijf screeningscentra voor borstkankeronderzoek. Maandelijks houden zij registratiegegevens bij om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker te evalueren.
Minister Vanackere wil zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de borstkankerscreening verhogen. De gezondheidsdoelstelling rond borstkanker die op de gezondheidsconferentie van 2005 werd herzien, streeft ernaar de borstkankeropsporing bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar tegen 2012 doelmatiger te laten verlopen. Dat betekent dat tenminste 75% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar aan het onderzoek moeten deelnemen, dat er meer kankers tijdig worden gevonden en dat er zo weinig mogelijk overbodige onderzoeken worden uitgevoerd.

Uit de registratiecijfers van de Vlaamse screeningscentra tot en met augustus 2007 blijkt dat opmerkelijk meer vrouwen zich het laatste jaar lieten screenen. De volgehouden campagnes om vrouwen tussen 50-69 jaar er toe aan te zetten om zich te laten onderzoeken hadden als resultaat dat het screeningspercentage steeds sneller stijgt. In 2006 was dat 40,58% en dit jaar wordt het resultaat geschat op 48,45%. De verhoogde deelname aan het borstkankeronderzoek toont aan dat het actieplan dat in het kader van de herziene gezondheidsdoelstelling werd gerealiseerd, resultaten boekte.

Onder andere de Kom Op Tegen Kanker-campagne die in het najaar 2006 van start ging en liep tot april 2007 en de verhoogde sensibiliseringsactiviteit van de Logo’s (locoregionaal gezondheidsoverleg) en de vrouwenverenigingen zorgden ervoor dat meer vrouwen zich laten screenen.

Minister Vanackere hecht zeer veel belang aan de communicatie vanuit de vrouwenverenigingen omdat zij de sterkste argumentatie kunnen geven aan vrouwen die nog aarzelen. Zij kunnen aan vrouwen die nog twijfelen met veel overredingskracht uitleggen welke de verschillende voordelen zijn van een vroegtijdige opsporing: de overlevingskansen kunnen verdubbelen en het genezingsproces kan versneld en vergemakkelijkt worden.

Om de gestage groei in het screeningspercentage op te vangen, keert minister Vanackere bovenop het subsidiebedrag van 3.850.961 euro dit jaar nog een extra subsidie van 214.000 euro uit waarmee de screeningscentra aan de gestegen vraag naar borstkankeronderzoek kunnen voldoen.
15 nov 2007 14u56
meer over
zie ook rubriek