Vaccin HPV ook nuttig bij mannen

Recent onderzoek toont aan dat ook mannen gebaat zijn bij een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, omdat zo het aantal orale kankers kan afnemen. Dat bericht het medische weekblad De Huisarts donderdag. Sinds 1 november komt de ziekteverzekering voor alle meisjes tussen twaalf en vijftien jaar tussen in de kostprijs van het vaccin.
Een recente studie in het Journal of Cancer bevestigt volgens De huisarts dat het vaccin de graad van orale kankers kan verminderen als mannen een behandeling krijgen. 'Met de verandering van het seksuele gedrag zullen adolescenten ook vroeger oraal-genitale seks hebben en zal de transmissie van hpv toenemen, net als het risico op baarmoederhals-, vulva-, vagina-, penis- en anuskanker', zegt Brian Hill van de Amerikaanse Oral Cancer Foundation.

Indicaties uitbreiden
Volgens Hill zijn de bestaande vaccins voldoende getest op veiligheid en bestaat er geen bewijs dat het virus zich verschillend zou gedragen op cellulair niveau bij mannen en vrouwen. Er is volgens hem dan ook geen enkele reden om lang te aarzelen met de uitbreiding van de indicaties (de opsomming van alle ziektebeelden waarbij het vaccin geacht wordt te helpen).

Verraderlijk want pijnloos
In de Verenigde Staten zouden elke dag 93 personen een vorm van orale kanker ontwikkelen en zou er elk uur iemand sterven aan de aandoening. Dat is meer dan het dubbele van de mortaliteit van baarmoederhalskanker. Omdat orale kanker dikwijls pijnloos evolueert en in zijn vroege stadia niet opgemerkt wordt, ontdekt men hem meestal pas wanneer de prognose al slecht is.

infectie met hpv is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in de Verenigde Staten. Ongeveer 20 miljoen mannen en vrouwen zijn ermee besmet en ongeveer 80 procent van de seksueel actieve volwassenen zal tijdens zijn of haar leven het virus krijgen door genitaal of oraal contact, zo luidt het.

Het verband tussen HPV en orale kanker werd tien jaar geleden al vermoed, maar staat pas sinds 2001 vast.
15 nov 2007 09u02