Gebitscorrecties bij volwassenen: meer kosten dan baten

Orthodontie is niet alleen 'in' bij tieners, ook meer en meer volwassenen gaan voor een gebitscorrectie. Technisch kan het allemaal, maar op volwassen leeftijd zijn de gevolgen helaas veel ingrijpender. Zowel praktisch, psychologisch als financieel.
Om tanden mooi in rij te krijgen, moeten ze van hun plaats verschoven worden met blokjes en een beugel. Door die mobilisatie gaat rondom de tand wat botweefsel verloren, waardoor de tand losser komt te staan in het kaakbeen. Op jongere leeftijd wordt die ruimte snel opgevuld door nieuw bot, maar bij volwassenen is dat veel minder het geval. De verschoven tand zit nooit meer helemaal goed vast. Bovendien hebben verplaatste tanden de neiging om terug hun oorspronkelijke positie in te nemen. Om dat tegen te gaan zijn volwassenen aangewezen op lange nabehandelingen: een nachtbeugel voor het leven of een draad op de achterzijde van de tandenboog die definitief ter plaatse moet blijven. Soms wordt er gekozen voor een brug met een aangrenzende tand of kies om de tanden vast te zetten. Het prijskaartje loopt daarmee vaak nog hoger op dan oorspronkelijk geraamd.

orthodontie gaat vaak gepaard met kaakchirurgie, wat nog verregaandere gevolgen heeft. Je gelaat verandert en daarmee je identiteit. Of die verandering je mooier maakt is onvoorspelbaar. Een ietwat asymmetrisch gezicht wordt soms mooier gevonden dan perfect op elkaar staande kaken. Tenzij er sprake is van belangrijke afwijkingen (zoals een open beet), mag de impact van kaakchirurgie niet onderschat worden.

Gebitscorrecties hebben de meeste kans op slagen voor de leeftijd van 18 jaar. Nadien neemt het risico op problemen toe. Na je veertigste wordt het zelfs gevaarlijk.
20 nov 2007 08u58
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek