Prijs voor rusthuis stijgt almaar

De 'echte' dagprijs van de Vlaamse rusthuizen ligt vanaf 1 januari 2008 op gemiddeld 42,78 euro. Dat is 1.286 euro per maand, veel meer dan het gemiddelde pensioen. Vanaf 1 januari 2008 bevat de rusthuisdagprijs verplicht enkele zaken die vroeger vaak als supplement werden aangerekend. Het gaat om het dure incontinentiemateriaal, het telefoonabonnement en het bedlinnen.
Het Nieuwsblad vroeg aan 731rusthuisdirecties de nieuwe dagprijs op te geven; 480 deden dat. Daaruit is af te leiden wat een rusthuis vandaag 'echt' kost: gemiddeld 42,78 euro per dag of dik 1.286 euro per maand.

Dat is flink wat meer dan wat de meeste bewoners - overwegend tachtigplussers - als pensioen hebben: gemiddeld 934 euro.

Dat is niet hun hele inkomen. Sinds 2002 krijgen de Vlaamse rusthuisbewoners een uitkering van de Vlaamse zorgverzekering: 125 euro per maand. Daardoor haalden de meesten de laatste jaren net genoeg om het rusthuis te betalen.

'Maar die 125 euro is intussen opgesoupeerd door de prijsstijgingen', zegt Johan Truyers van de studiedienst van de seniorenbeweging Okra. 'De afgelopen vijf jaar zijn de prijzen van de rusthuizen met twaalf procent gestegen, terwijl de index slechts met 9,4 procent steeg.'

Veel bejaarden hebben evenwel ook een tegemoetkoming van de federale overheid. Zwaar zorgbehoevenden krijgen tot 470 euro per maand extra. Licht zorgbehoevenden 71 euro. Het inkomen van die eersten blijft daarmee doorgaans boven de prijs van het rusthuis; dat van de anderen vaak niet.

Vlaams minister van welzijn Steven Vanackere (CD&V) denkt eraan om de uitkering van de zorgverzekering te indexeren. Hij wil ook de inkomsten verhogen. Wie meer verdient zou meer bijdragen moeten betalen, vindt hij. Dat is een conflictpunt in de Vlaamse regering.

Er zijn beperkte verschillen tussen de commerciŽle, de openbare en de vzw-rusthuizen.

Volgens de nieuwste cijfers bedragen de dagprijzen voor een gemiddeld ocmw-rusthuis nu 41,4euro, voor een commercieel rusthuis 42,78 euro en voor een vzw-rusthuis 43,68 euro.

Dat de dagprijs bij de (overwegend katholieke) vzw's hoger ligt, heeft te maken met het feit dat ze naar eigen zeggen beduidend meer zwaar zorgbehoevenden hebben dan de collega's van de ocmw- en de commerciŽle rusthuizen. De commerciŽle rusthuizen zijn opgelucht met de nieuwe cijfers. 'We zitten nu netjes tussen de OCMW- en de vzw-sector in', zegt DaniŽl Vandermeulen van de Federatie van Rusthuizen, die de commerciŽle rusthuizen overkoepelt. 'Dat betekent dat wij goed bezig zijn.'

Antwerpen is de duurste provincie met gemiddeld 46,62 euro voor een eenpersoonskamer. Oost-Vlaanderen is de goedkoopste met 40,61 euro.

Daartussenin liggen West-Vlaanderen met 40,70 euro, Limburg met 41,34 euro en Vlaams-Brabant met 42,23 euro.
Interessante links:
21 nov 2007 09u14
zie ook rubriek