Visolietabletten zijn geen toverbollen

"De hele bevolking neemt te weinig omega 3-vetzuren op," stelt ingenieur Isabelle Sioen van de vakgroepen Maatschappelijke Gezondheidkunde en Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit Gent. Ze promoveerde onlangs op dit onderwerp.
De voordelen van visconsumptie, met minder hart- en vaatziekten als meest bekende, werden uitgebreid aangetoond. Omega 3-vetzuren zouden ook nuttig zijn voor mentale processen, maar daarover spreekt Sioen zich niet graag uit. "Bij psychische problemen als adhd of dementie spelen zoveel nog onbekende factoren mee. Het eventuele effect van omega 3 valt erg moeilijk te onderzoeken en te bewijzen."

Het is gemakkelijk om dagelijks enkele capsules met visoliesupplementen te slikken, maar Sioen ziet dat niet zitten. Ze vindt het een commerciële hype.

Haar standpunt is streng en berust op wetenschappelijk onderzoek, maar ook op persoonlijke overtuiging: "Vis is een gezond voedingsmiddel, rijk aan kwaliteitsvolle eiwitten, vitamines en mineralen. supplementen zijn in vergelijking bijzonder beperkt. Ze leveren slechts enkele voedingsstoffen, terwijl we net moeten streven naar een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Supplementen zijn, de naam zegt het, iets extra's. Het risico is te groot dat mensen ze innemen om zichzelf gerust te stellen en ondertussen rustig ongezond blijven eten. Ik geloof niet in magische toverbollen die de tekorten van een slechte voeding tenietdoen."

Visoliesupplementen zijn volgens Sioen alleen aangewezen voor mensen met een visallergie en horen thuis in de apotheek.
22 nov 2007 09u10
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek