De apotheker gaat online

Er is een nieuw Koninklijk Besluit in voorbereiding waardoor in de toekomst een virtueel apotheekbezoek zal volstaan. Voorwaarde is dat het gaat om OTC-geneesmiddelen (over the counter), waar geen voorschrift voor nodig is. De apotheker zorgt ervoor dat de onlinebestelling via de post of een besteldienst aan huis geleverd wordt. De internetverkoop van OTC-geneesmiddelen buiten de apotheek wordt verboden. "Daar heeft de patiënt baat bij", zegt professor Luc Hombroeckx, docent farmaceutische wetgeving aan de K.U.Leuven.
"De geneesmiddelen die via het web worden aangeboden door onbekende verdelers, zijn vaak nep of namaak. Bovendien gaat het dikwijls om producten waarvoor een voorschrift vereist is, en die mogen niet online worden verkocht."

Namaakgeneesmiddelen mogen niet worden verward met generische geneesmiddelen of "witte producten". Dat zijn door de overheid goedgekeurde kopieën van originele geneesmiddelen waarvan het patent vervallen is. Ze zijn legaal en betrouwbaar.

Geneesmiddelen op voorschrift (ver)kopen via het internet blijft verboden. Maar voor OTC-producten zal een virtueel contact tussen patiënt en apotheker voldoende zijn. Vervalt de adviserende rol van de apotheker in dat geval? "Nee", zegt Hombroeckx. "Het ontwerp-KB stelt een aantal eisen aan deze verkoop. Een apotheek die via het internet geneesmiddelen wil afleveren, moet dat eerst aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) melden. En ook bij een onlineverkoop wordt van de apotheker verwacht dat hij zijn patiënt adviseert. Stel dat die via het internet een pijnstiller wil bestellen, dan moet de apotheker (online) vragen voor welke soort pijn het geneesmiddel bedoeld is. hoofdpijn, buikkrampen? Niet elke pijnstiller werkt even goed tegen eender welke pijn. Ander voorbeeld: de patiënt wil een hoestsiroop. Heeft hij last van een droge hoest of eerder van slijm? Bij elke verzending moet de apotheker de patiënt ook schriftelijk informeren over het correcte gebruik van het geneesmiddel."
23 nov 2007 14u24
Bron: BodyTalk
meer over
zie ook rubriek