Plastisch chirurgen moeten vrouwenbesnijdenis afwijzen

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) moet voor 1 mei 2008 een standpunt innemen, waarin het vrouwenbesnijdenis duidelijk afwijst. Dit stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van een onderzoek naar vrouwenbesnijdenis in vijf plastisch chirurgische klinieken.
Volgens de IGZ wijst de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en gynaecologie (NVOG) vrouwenbesnijdenis duidelijk af, maar neemt de NVPC hierover geen helder standpunt in. De Inspectie verzoekt de koepel van plastisch chirurgen zich daarom voor 1 mei bij het standpunt van de gynaecologen aan te sluiten.

Uit het rapport dat maandag is verschenen, komt naar voren dat plastisch chirurgische klinieken in Nederland waarschijnlijk geen vrouwenbesnijdenis uitvoeren. Geen van de vijf onderzochte klinieken was bereid aan een verzoek tot vrouwenbesnijdenis te voldoen. Naast besnijdenis, voeren de klinieken ook geen clitorisreductie uit. Verzoeken om de voorhuid van de clitoris te verwijderen werden niet overal duidelijk afgewezen, terwijl ook deze ingreep volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie onder vrouwenbesnijdenis valt. Vanwege de uitkomsten van dit kleinschalige onderzoek, ziet de IGZ geen reden voor een vervolgonderzoek bij andere particuliere klinieken in Nederland.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft onderzoek gedaan na berichten in de Nieuwe Revu dat plastisch chirurgen in Nederland bereid zouden zijn om vrouwenbesnijdenis toe te passen.
27 nov 2007 08u56
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek