RFID Chip in schoen houdt bejaarde binnen

Studenten hebben een systeem bedacht zodat rusthuisbewoners niet meer kunnen weglopen.
Het gaat om een chip die nog geen halve euro kost. De vraag komt van Huize Zonnelied uit Ieper, een bejaardentehuis gespecialiseerd in dementerende bejaarden. 'Wij willen een open instelling blijven, maar ons huidig dwaaldetectiesysteem heeft te veel nadelen', zegt algemeen directeur Bernadette Pauwelyn.

Nu gebruikt het rusthuis polsbandjes die een sein uitsturen als een van de bejaarden de buitendeur uitstapt. Maar die kosten ongeveer honderd euro per stuk en irriteren de bejaarden. Daarom was Pauwelyn op zoek naar een beter systeem.

Ze verwittigde Cera, dat awards uitschrijft voor eindwerken van ingenieurs voor de social-profitsector. Zo kwam ze terecht bij de Gentse studenten Laurent Cattoir (22) en Robrecht Bisschop (23). Die beslisten er hun eindwerk van te maken voor hun studies industrieel ingenieur aan de Katholieke Hogeschool Sint-Lievens in Gent.

'Wij kwamen op het idee een zogenaamde RFID-tag te gebruiken. Dat is een flinterdun stukje papier van zes op vier centimeter met een chip in en een koperdraadje als antenne. Die doen we gewoon in een zool van de schoenen.' Als de bejaarde een bepaald zendertje passeert, gaat een alarm af, waardoor het rusthuis meteen kan ingrijpen. Het alarm gaat al af als de bejaarde op enkele meters van de buitendeur is. Hij blijft ook daarna nog een kilometer of twee te traceren.

Het lijkt eenvoudig, maar Cattoir en Bisschop hebben er lang over gedaan om de juiste techniek te vinden. De chip moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen zweet, hij mag niet te veel kosten en moet discreet zijn. Bovendien mag de antenne niet te groot zijn en moet ze makkelijk te plaatsen zijn. Uiteindelijk vonden ze een soort van sticker die op de grond gekleefd wordt. De chip bevat geen batterij, haalt zijn energie uit de stralen van de zender en kost nog geen halve euro.

Cattoir beseft dat zijn uitvinding ook weerstand oproept. 'Verschillende vrienden van ons zeiden dat dit erg ver gaat: je kan in een bedrijf nagaan hoe lang het personeel in de koffiezaal blijft of kinderen in het oog houden op school. Maar voor dementerende bejaarden vind ik het wel kunnen. Het gaat toch om een reëel probleem: plots denken ze bijvoorbeeld dat ze brood moeten kopen en lopen ze weg.'

Directeur Pauwelyn van Huize Zonnelied hoopt dat het systeem snel op de markt komt.

'Wij kopen het onmiddellijk', zegt ze. 'Het voordeel van het systeem is dat mensen met wegloopgedrag op een discrete en respectvolle manier tegengehouden worden.'
27 nov 2007 09u00
zie ook rubriek