Wetenschappers creëren kunstarmen met gevoel

Een Amerikaans onderzoeksteam is er in geslaagd twee patiënten gevoel te geven in hun bionische armen, door de zenuwen die oorspronkelijk in hun echte arm liepen om te leiden.
De onderzoekers van het Rehabilitation Institute in Chicago beschrijven de resultaten van hun onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dokter Todd Kuiken, die het onderzoek leidde, spreekt van een doorbraak. Volgens hem zal het in de toekomst mogelijk zijn kunstarmen- en ledematen gevoel mee te geven.

Dat zal de functionaliteit van kunstarmen vergroten, en ook zullen de vervangende ledematen sneller worden geaccepteerd, zegt Kuiken.

Afgezet
De medische specialisten leidden de zenuwen van de afgezette ledemaat om naar de borst. Die werd vervolgens blootgesteld aan druk en aan hitte. De patiënten verklaarden dat te voelen op de plaats waar eerst hun arm zat.

Ook voelden ze een duidelijk verschil met druk op zenuwen die ook echt thuishoren in hun borst. Bovendien waren ze in staat de exacte plaats op hun hand aan te duiden waar de zenuwen die aan de druk werden blootgesteld, oorspronkelijk liepen.

Elektrodes
Volgens de Britse omroep BBC is een van de twee patiënten Claudia Mitchell, de Amerikaanse marinier die vorig jaar als eerste vrouw een bionische arm kreeg. Ze was haar eigen arm verloren als gevolg van een motorongeluk.

Haar kunstarm kan ze besturen met behulp van elektrodes in haar schouder. Die geven signalen vanuit de hersenen door aan de kunstpezen in haar bionische arm.
28 nov 2007 09u20
Bron: Elsevier
zie ook rubriek