Gennez wil bijdrage zorgverzekering afschaffen

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez wil de jaarlijkse bijdrage voor de zorgverzekering afschaffen. Volgens Gennez zijn de premies een voorbeeld van slecht bestuur, getuige de 100.000 mensen die een boete hebben opgelopen en 50.000 die voor de rechtbank moeten verschijnen.
De Vlaamse zorgverzekering bestaat sinds 2001. Ze dekt de niet-medische kosten van zwaar zorgbehoevenden, zoals huishoudelijke hulp. Elke Vlaming ouder dan 25 jaar moet elk jaar een bijdrage van 25 euro betalen. Mensen met een laag inkomen betalen 10 euro.

Volgens Gennez gaan heel wat mensen er vanuit dat de bijdrage een bijkomende verzekering is die ze niet moesten betalen. 'Daardoor hebben ze nu een boete van 250 tot 500 euro gekregen.'

De sp-a-voorzitster noemt het absurd dat niet-medische zorgkosten, die gedekt worden door de zorgverzekering, geen deel uitmaken van de algemene sociale verzekering. Met de bespreking van de begroting voor Welzijn woensdag wil ze dan ook voorstellen de 50.000 klachten tegen mensen die niet betaald hebben te laten vallen en het premiesysteem naar de prullenmand te verwijzen, waardoor de zorgverzekering volledig bekostigd zou worden met algemene middelen.
28 nov 2007 09u28
meer over
zie ook rubriek