Nieuwe erfelijke oorzaak psoriasis ontdekt

Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe erfelijke oorzaak van de huidziekte psoriasis ontdekt. Een variatie in een groep genen op chromosoom acht zorgt ervoor dat sommige mensen heel veel defensines aanmaken. Dat zijn antibiotica die huidcellen zelf produceren waardoor ze gevoeliger zijn voor de ziekte. Meer van dergelijke kopieŽn betekent dat er ook meer defensine-eiwit in de huid is. Daardoor reageert de huid effectiever op infecties.
Elke prikkel
De keerzijde is dat de huid ook de neiging heeft heel sterk op ontstekingsprikkels te reageren, wat de kans op het krijgen van psoriasis verhoogt. Schalkwijk en zijn medewerkers tonen met hun onderzoek aan dat de primaire oorzaak van de huidziekte niet alleen in de cellen van het immuunsysteem moet worden gezocht, maar ook in de huidcellen zelf.

erfelijkheid ťn omgeving
psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid, waaraan 2 tot 3 procent van de bevolking lijdt. Zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte. De onderzoekers hebben hun ontdekking gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature Genetics.
03 dec 2007 19u21
Bron: De Morgen
zie ook rubriek