Aandacht voor suïcide op alle spoedafdelingen

Overal in Vlaanderen zal wie na een zelfmoordpoging binnenkomt op de spoedafdeling, nauwkeuriger worden opgevolgd. Er bestond daarrond al een proefproject in vijf Limburgse ziekenhuizen. Dat wordt nu uitgebreid. Dat kondigt het Project Zelfmoordpreventie aan.
Coördinator Karl Andriessen zegt dat het de bedoeling is het aantal zelfmoordpogingen te doen afnemen, maar dat het Limburgse project daarover nog geen cijfers kan voorleggen. Binnenkort worden alle ziekenhuizen in Vlaanderen uitgenodigd om de in Limburg beproefde aanpak binnen hun eigen muren toe te passen.

Er werd met de steun van de Vlaamse overheid een softwarepakket ontwikkeld, dat vanaf januari op brede schaal wordt verspreid. Het houdt in dat de zelfmoordpoging geregistreerd wordt en aan het elektronisch patiëntendossier wordt gekoppeld. Bij ontslag uit welke afdeling van het ziekenhuis ook vertrekt er een brief naar de huisarts. Die wordt verzocht contact te nemen met de patiënt, zodat de nazorg snel wordt opgestart.

Er overlijden in Vlaanderen jaarlijks zowat 1.100 mensen door zelfdoding, of gemiddeld drie per dag. Het aantal pogingen is een veelvoud daarvan. Elke 30 minuten onderneemt er iemand een poging. Een poger loopt 150 keer meer kans om binnen het jaar aan zelfdoding te overlijden.
05 dec 2007 09u12
zie ook rubriek