Bloedbank militair hospitaal verliest erkenning

NEDER-OVER-HEEMBEEK - Na 31december mag de bloedbank van het militair hospitaal niet langer bloed afnemen, bereiden of bewaren.
Het verlies van de erkenning gebeurt na een inspectie door het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) eind september. Dat schrijft het medische weekblad de huisarts.

Na de controle van het fagg werd het dienst voor bloedtransfusie van het hospitaal in gebreke gesteld. Eind oktober mocht het hospitaal zich wel nog verdedigen, maar de argumenten ter verdediging veranderden niets aan de zaak. Het gevolg daarvan is dat de bloedbank' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedbank na 31december niet langer erkend is als instelling waar bloed afgenomen, bereid en bewaard mag worden. Wanneer het militair hospitaal bloed nodig heeft, zal het dus moeten aankloppen bij andere ziekenhuizen.

Wat er precies aan de hand is, is niet helemaal duidelijk. Bij het FAGG willen ze niet kwijt op welk vlak het ziekenhuis tekortschoot, omdat dat tot het inspectiedossier behoort. Volgens FAGG-woordvoerster Ann Eeckhout kan het militair hospitaal zich wel snel weer in regel stellen met de wetgeving en vervolgens een nieuw erkenningsdossier indienen. Dan volgt er een nieuwe inspectieronde.

'Eigenlijk hebben we de erkenning verloren omdat we op bepaalde punten beter scoren dan de norm vraagt', zegt Geert Laire, directeur van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek.

Volgens Laire is het negatieve rapport gebaseerd op enkele administratief-juridische zaken, en op enkele kleine technische afwijkingen in verband met het werk van de bloedbank.

'Maar dat zijn helemaal geen negatieve afwijkingen', zegt Laire. 'Op bepaalde punten doen we beter dan andere centra en zijn we zelfs koploper', legt hij uit. 'Dat de inspectie stelt dat afwijkingen niet overeenstemmen met de normen, zou niet mogen, als ze juist beter zijn. Een controlesysteem mag niet remmend werken.'

Deze week nog dient het militair ziekenhuis een aanvraag voor een nieuwe inspectie in. 'Die zou normaal volgende week moeten plaatsvinden, zodat we nog voor het einde van de maand de situatie in orde kunnen maken', legt Laire uit.
06 dec 2007 00u39
zie ook rubriek