HGR brengt advies uit in geval van grieppandemie

Op aanvraag van het Interministerieel Commissariaat Influenza, heeft de HGR een gericht advies uitgebracht over het gebruik van bloedbestanddelen in geval van grieppandemie. De HGR heeft een reeks algemene aanbevelingen uitgewerkt over het gebruik van bloedbestanddelen door de ziekenhuisdiensten in geval van van beperkte voorraad.
Deze aanbevelingen strekken ertoe dat patiënten met een vitale transfusiebehoefte toegang krijgen tot de in het land beschikbare bestanddelen in geval van een crisis van grote omvang (b.v. een grieppandemie bij 30 % van de bevolking en met een mogelijke duurtijd van 15 weken).

De ziekenhuizen worden gevraagd die aanbevelingen in hun lokaal urgentieplan op te nemen om de eventuele impact van een dergelijke crisis te beperken en voorts worden de ziekenhuisbloedbanken verzocht om de klinische diensten te sensibiliseren voor een optimaal gebruik van de voorraad bloedbestanddelen.

Deze aanbevelingen betreffende het gebruik van bloedbestanddelen zijn in feite een aanvulling op de voorziene maatregelen in geval van gewoon tekort aan deze bestanddelen. Verder omvatten die specifieke aanbevelingen principes die grotendeels kunnen worden toegepast op andere scenario's waarbij zeer besmettelijke ziekten betrokken zijn (b.v. SARS, WNV). Ze zullen zo nodig worden bijgewerkt in functie van de evolutie van de kennis inzake grieppandemieën en de invloed ervan op de bevoorrading van bloedbestanddelen.

Dit advies is te downloaden van http://www.health.fgov.be/HGR_CSS (referentie: HGR nr. 8337).
10 dec 2007 11u16
meer over
zie ook rubriek