De HGR publiceert (herzieningen van) gemeenschappelijke kwaliteitsnormen voor weefsels en cellen die voor toepassing op de mens bestemd zijn.

De kwaliteitsnormen vormen een geheel van regels inzake goede praktijkvoering met betrekking tot de donatie, de verkrijging, de prelevatie, de controle, de bewerking, de bewaring en de distributie van weefsels en cellen die voor toepassing op de mens bestemd zijn.
Ze vormen een basisdocument voor de directeurs van weefselbanken en voor de inspecteurs. De specifieke vereisten voor bepaalde types weefsels en cellen waarvoor een erkenning in België kan worden verkregen, vindt men in verschillende publicaties terug onder de titel “Specifieke kwaliteitsnormen”.

In het kader van de herziening van die specifieke kwaliteitsnormen heeft de HGR heel onlangs de volgende twee teksten * gepubliceerd:
  • specifieke kwaliteitsnormen voor vaatallogreffen van menselijke oorsprong die voor toepassing op de mens bestemd zijn (herziening 2007) (HGR 8317);
  • [Nieuw] specifieke kwaliteitsnormen voor humane cellen waarvoor geen andere specifieke kwaliteitsnormen bestaan en die voor toepassing op de mens bestemd zijn (HGR 8318).


* Deze teksten kunnen geraadpleegd worden op het internetadres http://www.health.fgov.be/HGR_CSS onder de rubriek “Adviezen en Aanbevelingen” met referentienummers 8317 en 8318 of onder het thema “cellen - weefsels - organen”.
10 dec 2007 11u18
meer over
zie ook rubriek