Fatale liposuctie kost huisarts 12 maanden gevangenis

De Leuvense correctionele rechtbank heeft maandag de Tiense huisarts Eric P. veroordeeld omdat een patiŰnte waarbij hij een liposuctie zou uitvoeren, overleden is door de verdoving. De arts kreeg 12 maanden, waarvan een derde met uitstel. De echtgenote van de man, Franšoise V. kreeg 3 maanden cel met uitstel omdat ze haar echtgenoot geholpen had, hoewel ze geen enkel medisch diploma had.
Het slachtoffer, de 33-jarige Bernadette Wilmots, was bij dokter P. te rade gegaan omdat ze een liposuctie wou laten uitvoeren. De man had al 300 dergelijke operaties succesvol uitgevoerd. Op 19 februari 2003 diende de echtgenote van de arts, Franšoise V., mevrouw Wilmots een infiltratievloeistof met het verdovende product Xyloca´ne toe. Kort nadien werd het slachtoffer onwel en daarna bewusteloos. Ze werd naar het Heilig Hartziekenhuis gevoerd, maar kwam niet meer uit haar coma. Ze overleed op 24 februari 2003.

Volgens een deskundig college van vijf artsen was er een rechtstreeks verband tussen het inspuiten van de Xyloca´ne en het overlijden van de vrouw. De intoxicatie kon volgens de deskundigen twee oorzaken hebben: ofwel was de hoeveelheid Xyloca´ne te hoog, zeker in combinatie met de Valium die de dokter al had toegediend, ofwel had de arts of zijn vrouw vergeten samen met de Xyloca´ne ook adrenaline toe te dienen.

Bovendien stelden de deskundigen vast dat het kabinet van de arts niet uitgerust was voor liposucties, dat zijn praktijk slordig en onhygiŰnisch ingericht was - zeker wat de sterilisatie van het materiaal betrof - en dat zijn medisch dossier ontoereikend was.
11 dec 2007 01u24
zie ook rubriek