GlaxoSmithKline en Galapagos gaan samen infectieziekten te lijf

Het Belgische biotechnologiebedrijf Galapagos en de farmareus GlaxoSmithKline gaan samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen infectieziekten.
Galapagos zorgt voor het ontdekken en ontwikkelen van kandidaat-geneesmiddelen uit natuurlijke moleculen. GSK krijgt dan de mogelijkheid die kandidaat-geneesmiddelen te licenseren, verder te ontwikkelen en te commercialiseren. Doet het bedrijf dat niet, dan mag Galapagos er zelf verder mee aan de slag.

Galapagos ontvangt van GSK maximum 3,5 miljoen euro als voorafbetalingen voor de technologie, afhankelijk van het aantal programma's binnen de samenwerking. Galapagos komt in aanmerking voor een totaal van 95 miljoen euro aan ontwikkelings- en registratiebetalingen voor elk kandidaat-geneesmiddel.

als een product wordt gecommercialiseerd, kan Galapagos daarbovenop tot 120 miljoen euro ontvangen bij het behalen van specifieke niveaus van productverkopen. Ten slotte krijgt Galapagos royalty's op de wereldwijde verkoop van de producten uit de alliantie.

'Dit is onze eerste alliantie buiten het terrein van de bot- en gewrichtsziekten. Hiermee laat Galapagos zien dat we ook op andere ziektegebieden grote samenwerkingsverbanden kunnen opzetten', zegt Galapagos-ceo Onno van de Stolpe.
11 dec 2007 01u29
meer over
zie ook rubriek