6 goede redenen voor een dagelijks glas wijn

Te veel alcohol drinken doet meer kwaad dan goed, dat weet iedereen. Maar er zijn zes uitstekende redenen waarom u straks toch zonder schuldgevoel geniet van een glas wijn. Goed voor het hart, ook dat is ondertussen welbekend. Maar wist u ook dat:
- wijn vergeetachtigheid vermindert?
Inderdaad, wijn helpt je geheugen vooruit. Omdat het bloedklonters en aderinfecties voorkomt, twee aandoeningen die vaak gelinkt worden aan geheugenverlies. Het ontspannende effect van de wijn kan er ook iets mee te maken hebben.

- een glas wijn je gewicht op peil houdt?
Wie dagelijks wijn drinkt, heeft minder gewichtsproblemen. alcohol zou de verbranding van calorieën stimuleren, gedurende 90 minuten na een glas. Probleem is wel dat alcohol zelf redelijk wat calorieën bevat. Matig drinken is de boodschap.

- wijn de weerstand versterkt?
Een glas wijn per dag vermindert de kans op infecties met een bacterie met 11 procent, waardoor maag- en darmkankers minder voorkomen. Ook beschermt het tegen voedselvergiftiging.

- wijn eierstokkanker op een afstand houdt?
In een vergelijking van vrouwen met eierstokkanker en vrouwen zonder, bleek dat een glas wijn per dag het verschil kon maken. Wie wijn dronk, had vijftig procent minder kans op eierstokkanker. Het onderzoek werd ondertussen bevestigd.

- je botten beschermd worden door wijn?
Matige drinkers hebben een hogere botmassa dan vrouwen die geen alcohol drinken. De alcohol zou het oestrogeenniveau de hoogte in sturen, wat het afbraak van de botten vertraagt.

- wijn je bloedsuikerspiegel op peil houdt?
Voor vrouwen die voor de menopauze staan kunnen één of twee glazen wijn per dag het risico op diabetes fel verminderen.

Let wel: telkens is er sprake van 'matig' gebruik, waaronder een glas per dag wordt begrepen. De wijn rijkelijk laten vloeien is, voor de duidelijkheid, niét goed voor de gezondheid.
14 dec 2007 09u01
Bron: De Morgen
zie ook rubriek