UZA stelt nieuwe techniek diagnose oorsuizen op punt

Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben een techniek op punt gesteld om de oorzaken van oorsuizen of tinnitus beter in beeld te brengen. Op basis van verschillende scanbeelden wordt de omgeving van de gehoor- en evenwichtzenuwen driedimensionaal voorgesteld. Daardoor kunnen ze met een virtuele camera rondbewegen alsof ze zich in het hoofd bevinden. De driedimensionale beelden maken een meer precieze diagnose van oorsuizen mogelijk.
Volgens uza lijdt ruim 9 pct van de vrouwen en 15 pct van de mannen aan één of andere vorm van oorsuizen. Zij horen fantoomgeluiden, van hoge fluittonen tot eerder lage tonen zoals het ruisen van de zee. De oorzaken variëren van ouderdomsdoofheid over lawaaischade tot afwijkingen in de gehoorgang, in het slakkenhuis of aan de hersenschors tot het gebruik van bepaalde medicatie. Naast het horen van de fantoomgeluiden kunnen ze last hebben van slapeloosheid, stress of depressies.

Voor een doeltreffende behandeling is een precieze diagnose van groot belang. Neus-, keel- en oorartsen doen meestal beroep op medische beeldvorming met als eerste keuze een magnetische resonantie scan (mri). Met de op punt gestelde beeldvormingstechniek van uza, de MR virtuele endoscopie van de gehoorzenuw, wordt op basis van de verschillende scanbeelden de gehoorzenuw, de bloedvaten en de zenuwen, driedimensionaal voorgesteld en is het stellen van een meer correcte diagnose en dus een meer effectieve behandeling mogelijk.
15 dec 2007 10u01
Bron: De Morgen
zie ook rubriek