Rood vlees en kanker : een verband ?

Onze grootouders prezen het de hemel in want het kwam zelden op tafel, nu wordt rood vlees met de vinger nagewezen. Het is een onontbeerlijke bron van ijzer maar voor velen vormt de alledaagse aanwezigheid van rundsvlees op ons bord, en vooral in de fast-foods, nu juist de zere plek.
Een artikel in PLoS Medicine zoekt naar een mogelijk verband tussen kanker en overmatige consumptie van rundsvlees. Tot dusver is daar geen enkele prospectieve studie over gevoerd. De Amerikaanse auteurs volgden een cohorte van 500.000 personen van 50 tot en met 71 jaar over de periode 1995-1996. Daarna werden deze patiënten nog gemiddeld 8,2 jaar opgevolgd. In deze periode zijn er 53.396 kankers verschenen. Grote ‘rood-vleeseters’ hebben een statistisch significant risico (20 à 60%) op ontwikkeling van slokdarm-, colorectale, lever- en longkanker vergeleken met diegenen die weinig of geen rood vlees eten. Het risico is nog groter voor wie veel bereid rood vlees (hamburger,…) eet. De kogel(biefstuk) is daarmee niet door de kerk want voedingshygiëne omvat veel meer, maar het is wellicht verstandig om gevarieerd te eten…
17 dec 2007 09u39