Meer kans op schizofrenie in gemengde wijken

Allochtonen die in gemengde wijken wonen, hebben een hogere kans op schizofrenie dan allochtonen die in 'zwarte' wijken leven. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers in een publicatie die vandaag is verschenen in het tijdschrift The American Journal of Psychiatry.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het aantal nieuwe gevallen van schizofrenie bij allochtonen afneemt als het percentage mensen van hun eigen etnische groep in de wijk afneemt. Allochtonen die in de Schildersbuurt en het Transvaalkwartier in Den Haag wonen hebben geen verhoogd risico op schizofrenie, terwijl Marokkanen in de rest van de stad vier keer zoveel kans op schizofrenie hebben als de autochtone bevolking. Bij Surinamers en Turken is het risico op schizofrenie in de rest van de stad bijna twee keer zo hoog.
Het onderzoek is uitgevoerd door drs. Wim Veling en prof. dr. Wijbrand Hoek van de Parnassia Groep in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Maastricht, het Erasmus MC, het UMC Utrecht en de Columbia University in New York.
Eerder was al gebleken dat de eerste en tweede generatie niet-westerse allochtonen tot zeven keer vaker aan schizofrenie lijden dan autochtone Nederlanders. Ook komt schizofrenie vaker voor in etnische groepen als deze veel discriminatie ervaren.
18 dec 2007 09u17
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek