1.361.400 euro voor vernieuwende projecten in de thuiszorg

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere besteedt in totaal 1.361.400 euro aan vernieuwende projecten in de thuiszorg. Met de projecten wil de minister thuiswonende zorgbehoevenden en ouderen formules aanbieden die zorg op maat inhouden en de mantelzorgers beter ondersteunen. 28 projecten rond 5 thema's werden geselecteerd.
ontwikkeling van een ondersteunende telefooncentrale bemand door vrijwilligers (349.314 euro)
11 projecten van organisaties verspreid over Vlaanderen werden geselecteerd om een telefooncentrale uit te bouwen voor vereenzaamde ouderen, alleenwonende ouderen en gebruikers van erkende thuiszorgvoorzieningen. Bedoeling van de telefooncentrale is dat een vrijwilliger aan de hand van een belscript regelmatig met de oudere belt. De vrijwilliger stelt vragen zoals "Heb je gegeten?", "Heb je goed geslapen?", "Is er nog iemand op bezoek geweest?". Het regelmatige contact met de vrijwilliger doorbreekt het isolement van de oudere. Het project heeft daarnaast een belangrijke signaalwaarde. De vrijwilliger houdt de vinger aan de pols zodat bij eventuele problemen onmiddellijk professionele hulp ingeschakeld kan worden. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan risicocliënten.

Projecten:
ocmw Harelbeke
Vzw Woon- en zorgcentrum Sint Alexius Tienen ocmw Asse Vzw Netwerk Thuiszorg Pajottenland OCMW Brecht-LDC Het Sluisken OCMW Gent-LDC De Horizon Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen OCMW Halle Werkgroep Thuisverzorgers Heverlee OCMW Sint Niklaas Vzw Zorgende Handen Hasselt

Uitbouw van gastopvang in Vlaanderen (74.368 euro) Landelijke Thuiszorg ontvangt een subsidie van 74.368 euro voor de organisatie van tijdelijke gastopvang voor zorgbehoevenden bij vrijwillige gastgezinnen. Door de opvang in gastgezinnen kan men optimaal afstemmen op de individuele noden van de zorgbehoevende personen.

Uitbouw van partiële nachtopvang die inspeelt op acute noden (398.550 euro) Een gebrek aan nachtzorg is vaak de directe oorzaak van een opname in een rusthuis - of verzorgingstehuis. Ondersteuning tijdens de nachturen voorkomt het vroegtijdig afbreken van de thuis-situatie. 8 erkende dagverzorgingscentra en/of centra voor kortverblijf werden geselecteerd om een aanbod aan partiële nachtopvang uit te bouwen, aanvullend op en in samenwerking met de erkende diensten voor oppashulp, de diensten voor logistieke hulp en aanvullende thuiszorg en de gezinszorg.

Projecten:
Vzw De Wingerd Leuven
Vzw OLV 7 Weeën Brugge
Vzw OLV 7 Weeën DVC rvt Mariaburcht Dentergem Vzw rvt Religieuzen Urselinen Montenaken (Gingelom) Vzw Sint Vincentius Deinze OCMW Gent (De Vijvers-Ledeberg) OCMW Gent (Zonnebloem-Zwijnaarde) Vzw Maria Middelares Moorslede

Onderzoek bij gebruikers van personenalarmtoestellen (316.700 euro) Met zo'n 30.000 gebruikers is het personenalarmtoestel het meest gebruikte hulpmiddel in de thuiszorg. De nieuwe generatie personenalarmtoestellen bieden naast de klassieke alarmering ook bijkomende mogelijkheden zoals valdetectie, bewegingsdetectie, rook/branddetectie en CO-detectie. In geval van nood zenden de toestellen automatisch een signaal uit naar een centrale die hulpverleners oproept tot er reactie komt. 5 projecten werden geselecteerd om de positieve en negatieve ervaringen bij het gebruik van de extra functionaliteiten van de personenalarmsystemen en de ontwikkeling van een optimaal model voor zorgverlening afgestemd op deze bijkomende functionaliteiten, praktijkgericht te onderzoeken.

Projecten:
Vzw Centrum voor Thuiszorg Bond Moyson Kortrijk Thuiszorgcentrum Oost-Vlaanderen vzw Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen Thuiszorgcentrum Antwerpen vzw CM Limburg

Vergelijkende studie RAI-MDS-schaal en BEL-profielschaal in de gezinszorg (222.464 euro)
3 projecten werden geselecteerd om te bekijken welke meetschaal zich best leent tot het inschalen van de zorgnoden en beperkingen van zorgbehoevende personen.


RAI-MDS schaal is een internationaal gestandaardiseerde schaal waarvan het de bedoeling is dat ze binnen alle sectoren toepasbaar zal zijn om de zorgnood te meten.
Hier wordt de schaal uitgetest in de thuiszorg.

Projecten:
Vzw Landelijke Thuiszorg
Vzw Brusselse Welzijns- en gezondheidsraad Vereniging van de diensten voor gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap
19 dec 2007 12u46
meer over
zie ook rubriek