Omeprazole – Esomeprazole : opvolging evaluatie cardiovasculair risico

Aan de hand van de beschikbare informatie oordeelt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) dat er geen cardiovasculaire risico’s verbonden zijn aan het gebruik van omeprazole en esomeprazole.
In een persbericht van 10 augustus 2007 kondigde het fagg aan dat er een onderzoek liep naar het potentiële cardiovasculair risico bij langdurig gebruik van omeprazole en esomeprazole.

Het onderzoek van de FDA (Food and Drug Administration, V.S.) is nu afgerond en daaruit blijkt dat langdurig gebruik van geneesmiddelen met omeprazole en esomeprazole naar alle waarschijnlijkheid geen cardiovasculair risico inhoudt.
http://www.fda.gov/cder/drug/early_comm/omeprazole_esomepazole_update.htm

In september 2007 oordeelde de Europese werkgroep voor geneesmiddelenbewaking (Pharmacovigilance Working Party dat, aan de hand van de resultaten van de meta-analyse van een groot aantal klinische studies, niet kon worden bevestigd dat het gebruik van omeprazole of esomeprazole een cardiovasculair risico met zich meebrengt.

Na analyse van de huidige gegevens oordeelt het fagg dat het gebruik van omeprazole of esomeprazole geen risico voor het hart vormt. Er dringen zich dan ook geen wijzigingen van het voorschrijf- of consumptiegedrag op voor deze geneesmiddelen.
26 dec 2007 09u35
meer over
zie ook rubriek