Modafinil: de nieuwe zwarte koffie

Modafinil, het medicijn dat een gebruiker op dit engelstalige drugsforum beschrijft, is in Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept voor patiënten met narcolepsie. Dat is een ziekte waarvan mensen overdag in slaap vallen.
Maar de reputatie van de pil gaat veel verder: beter studeren, alerter werken, zonder slaap. Hoewel er in het neurologencircuit twijfels zijn of gezonde mensen er echt beter van presteren, houdt dat kopers niet tegen. Modafinil, en het adhd-medicijn methylfenidaat, zijn in opkomst als de nieuwe zwarte koffie.

Zelfs, staat deze week in een commentaar in Nature, aan diezelfde bureaus waar de gereserveerde studies over denkpillen worden gelezen. Twee onderzoekers in Cambridge, een psycholoog en hun psychiater, peilden via e-mail de stemming onder een handvol vakgenoten aan beide zijden van de oceaan.

“Ik gebruik het bij een jetlag”, reageerde een huisarts. “Voor belangrijke intellectuele uitdagingen”, schreef een Britse hoogleraar. Ze waren niet de enigen.

De twee uit Cambridge openden woensdag op de Nature-website een discussie. Hoe zou je reageren als collega’s cognitie-versterkende middelen gebruiken? Wat moet de maatschappij ermee? Gebruik je ze zelf?

Vrijdag waren er zes reacties. De een pleitte voor goede informatie op de verpakking, omdat de pillen toch wel alom gebruikt zouden gaan worden. Maar onderzoeker Jeffrey White zag het minder zitten. “In de klas herkende je de gebruikers zó: hun constante cynische houding en slechte humeur waren maar een paar aanwijzingen.”
26 dec 2007 09u40
zie ook rubriek